66

De balans tussen UX en SEO

In deze aflevering van Pillowtalk, met als thema de balans tussen UX (User Experience) en SEO (Search Engine Optimization), bespreken Milan, Joël en Gertjan hoe je een SEO-geoptimaliseerde website gebruiksvriendelijk kunt maken. De heren van Pixelpillow benadrukken het belang van dit evenwicht in het digitale domein. Milan start de discussie door te verwijzen naar de complexiteit van het onderwerp, geïnspireerd door hun eerdere discussies over AI en de impact daarvan op UX en SEO.

UX Fuck-up van de week

Deze week delen ze een UX fuck-up rond het gebruik van DigiD in Nederland. Gertjan vertelt over de uitdagingen van het verlenen van mantelzorg en het regelen van zaken die een DigiD vereisen, wat lastig is als je niet fysiek bij de persoon kunt zijn die hulp nodig heeft. Dit leidt tot onpraktische oplossingen en toont aan dat de huidige machtigingsstructuren ontoereikend zijn. Milan, Joël en Gertjan bespreken de noodzaak van een technische oplossing die zowel veilig als gebruiksvriendelijk is.

Stelling 1: Goede UX en SEO vereisen goed gestructureerde inhoud

Het trio bespreekt hoe een goed gestructureerde inhoud zowel ten goede komt aan SEO als aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. Ze zijn het erover eens dat een duidelijke structuur en indeling essentieel zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. De discussie benadrukt dat, hoewel de structuur belangrijk is, de inhoud en hoe deze wordt gepresenteerd, ook van cruciaal belang zijn.

Stelling 2: Traditionele SEO-tactieken worden minder bruikbaar

De sprekers verkennen hoe traditionele SEO-tactieken, zoals keyword stuffing en onnatuurlijke linkstructuren, steeds minder effectief worden. Ze benadrukken het belang van het creëren van waardevolle inhoud over het manipuleren van zoekmachines met verouderde tactieken. Er wordt besproken hoe Google's algoritmes evolueren om websites te belonen die echt waarde bieden aan hun gebruikers.

Stelling 3: Hoogwaardige inhoud en UX zijn essentieel voor SEO

In deze sectie gaat de discussie over hoe de focus van Google verschuift naar het belonen van websites die zowel hoogwaardige inhoud bieden als een goede gebruikerservaring hebben. Ze bespreken hoe belangrijk het is voor websites om zich te richten op het daadwerkelijk dienen van hun gebruikers in plaats van alleen te proberen te rangschikken in zoekmachines. De sprekers voorspellen dat de toekomst van SEO meer geïntegreerd zal zijn met UX-principes.

Conclusie

De podcast eindigt met een reflectie op de besproken thema's, waarbij de nadruk ligt op de steeds groeiende samenhang tussen SEO en UX in het ontwerp van websites. Milan, Joël en Gertjan benadrukken het belang van het creëren van inhoud die zowel zoekmachines tevreden stelt als een plezierige gebruikerservaring biedt. Ze moedigen luisteraars aan om na te denken over hoe ze deze balans kunnen vinden in hun eigen werk. De discussie sluit af met een oproep aan het publiek om hun gedachten en ervaringen met betrekking tot SEO en UX te delen.