41

UX trucs waarmee je je dagelijks leven makkelijker maakt

We vroegen ons laatst af of andere mensen ook dingen uit hun vakgebied toepassen in hun dagelijks leven. In ons geval is het vakgebied UX/User Experience Design. Daarom gingen we na welke zaken, die we dagelijks inzetten om een geweldige gebruikservaring te ontwerpen voor onze klanten, we ook thuis zouden kunnen gebruiken om ons leven gemakkelijker te maken.

We belichten de overeenkomsten tussen professionele processen en dagelijkse routines, en stellen de vraag of de methoden die we gebruiken om het leven van onze klanten makkelijker te maken, ook kunnen helpen om ons eigen leven te stroomlijnen. We benadrukken het belang van efficiëntie en effectiviteit in zowel ons werk als ons persoonlijke leven.

UX fuck up van de week

Gertjan deelt een persoonlijke ervaring over een campingbezoek, waarbij hij geconfronteerd wordt met een overgeoptimaliseerd proces. Hoewel hij de efficiëntie kan waarderen, voelt hij zich door de strikte regels en procedures (zoals het dragen van polsbandjes en het volgen van tijdslots voor het zwembad) eerder beperkt dan ontzorgd. Dit brengt hem tot de overpeinzing dat soms een te sterke focus op optimalisatie de gebruikerservaring negatief kan beïnvloeden.

Stelling 1: Je leven wordt makkelijker als je UX-design trucs toepast

Het team bespreekt hoe technieken uit hun vakgebied, zoals planning en feedback loops, nuttig kunnen zijn in het persoonlijke leven. Ze delen voorbeelden van hoe ze professionele tools en methoden gebruiken om hun dagelijkse routines te organiseren en te verbeteren, zoals gezamenlijke kalenders en het inzetten van designsoftware voor persoonlijke projecten.

Stelling 2: Designers die user-centered ontwerpen houden meer rekening met hun omgeving

Milan, Joël en Gertjan reflecteren op de vraag of hun beroep als UX-designers hen meer empathisch en attent maakt in hun persoonlijke omgeving. Ze erkennen dat hun beroepsmatige focus op het begrijpen en vervullen van gebruikersbehoeften waarschijnlijk invloed heeft op hoe ze interacties in hun privéleven benaderen.

Stelling 3: UX kan je leven ook tot een hel maken

De sprekers delen frustraties over slecht ontworpen producten en systemen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen, zoals onintuïtieve interfaces van huishoudelijke apparaten. Deze ervaringen benadrukken hoe een gebrek aan aandacht voor gebruiksvriendelijk ontwerp irritatie en inefficiëntie kan veroorzaken.

Conclusie

De discussie in deze podcastaflevering van Pillowtalk illustreert hoe de principes van User Experience Design niet alleen relevant zijn in professionele contexten, maar ook waardevolle inzichten kunnen bieden voor het verbeteren van persoonlijke routines en interacties. Het team van Pixelpillow erkent dat, hoewel het toepassen van UX-design trucs het leven makkelijker kan maken, er altijd een balans gevonden moet worden om te voorkomen dat optimalisatie ten koste gaat van de menselijke ervaring.

Ook interessant:

Blog: Gebruikersonderzoek op afstand: 8 manieren om je product te testen

Blog: Effectieve navigatie: verbeter de gebruikerservaring en bereik je doelen met UX

Blog: Tak-tische navigatie: verbeter je UX met treetesting

Podcast #47: Je hebt helemaal geen UX bureau nodig

Podcast #57: Vegan is bad for UX

Podcast #62: UX Research bij een agency

Podcast #65: De kracht van conversational UX

Podcast #66: De balans tussen UX en SEO