41

UX trucs waarmee je je dagelijks leven makkelijker maakt

In aflevering 41 van Pillowtalk duiken Milan, Joël en Gertjan in de wereld van UX-design en hoe de principes ervan toegepast kunnen worden in het dagelijkse leven. Ze belichten de overeenkomsten tussen professionele processen en dagelijkse routines, en stellen de vraag of de methoden die ze gebruiken om het leven van hun klanten makkelijker te maken, ook kunnen helpen om hun eigen leven te stroomlijnen. Het team van Pixelpillow benadrukt het belang van efficiëntie en effectiviteit in zowel hun werk als persoonlijke leven.

UX fuck up van de week

Gertjan deelt een persoonlijke ervaring over een campingbezoek, waarbij hij geconfronteerd wordt met een overgeoptimaliseerd proces. Hoewel hij de efficiëntie kan waarderen, voelt hij zich door de strikte regels en procedures (zoals het dragen van polsbandjes en het volgen van tijdslots voor het zwembad) eerder beperkt dan ontzorgd. Dit brengt hem tot de overpeinzing dat soms een te sterke focus op optimalisatie de gebruikerservaring negatief kan beïnvloeden.

Stelling 1: Je leven wordt makkelijker als je UX-design trucs toepast

Het team bespreekt hoe technieken uit hun vakgebied, zoals planning en feedback loops, nuttig kunnen zijn in het persoonlijke leven. Ze delen voorbeelden van hoe ze professionele tools en methoden gebruiken om hun dagelijkse routines te organiseren en te verbeteren, zoals gezamenlijke kalenders en het inzetten van designsoftware voor persoonlijke projecten.

Stelling 2: Designers die user-centered ontwerpen houden meer rekening met hun omgeving

Milan, Joël en Gertjan reflecteren op de vraag of hun beroep als UX-designers hen meer empathisch en attent maakt in hun persoonlijke omgeving. Ze erkennen dat hun beroepsmatige focus op het begrijpen en vervullen van gebruikersbehoeften waarschijnlijk invloed heeft op hoe ze interacties in hun privéleven benaderen.

Stelling 3: UX kan je leven ook tot een hel maken

De sprekers delen frustraties over slecht ontworpen producten en systemen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen, zoals onintuïtieve interfaces van huishoudelijke apparaten. Deze ervaringen benadrukken hoe een gebrek aan aandacht voor gebruiksvriendelijk ontwerp irritatie en inefficiëntie kan veroorzaken.

Conclusie

De discussie in deze podcastaflevering van Pillowtalk illustreert hoe de principes van User Experience Design niet alleen relevant zijn in professionele contexten, maar ook waardevolle inzichten kunnen bieden voor het verbeteren van persoonlijke routines en interacties. Het team van Pixelpillow erkent dat, hoewel het toepassen van UX-design trucs het leven makkelijker kan maken, er altijd een balans gevonden moet worden om te voorkomen dat optimalisatie ten koste gaat van de menselijke ervaring.