Frontend development

Wij zijn experts in het bedenken en realiseren van geweldige gebruikservaringen. Dat is waarvoor we ‘s morgens ons bed voor uitkomen. En hoewel een goede UX (User Experience) of een frictieloze UI (User Interface) goed moet worden ontworpen, is het uitwerken van een goede frontend minstens zo belangrijk. Sterker, vaak loopt de implementatie spaak op het omzetten van een ontwerp naar techniek. En omdat wij beiden aanbieden, is het afbreukrisico laag.

De vertaling van design naar goede frontend is essentieel voor een goede gebruikservaring. Maar laten we voordat we daarin duiken eerst ophelderen wat we onder frontend verstaan.

Wat is frontend?

Letterlijk vertaald is frontend de ‘voorkant’. De voorkant van nu.nl bijvoorbeeld, de manier waarop je je internetbankieren gebruikt, of een app op je telefoon. Allemaal voorbeelden van wat wij een frontend noemen.

Frontend (of soms geschreven als front-end) is de term die in ons vakgebied wordt gebruikt voor de techniek die gebruikt wordt om het design goed te tonen aan de (eind)gebruiker. Het Omdat een website interactief is, kan je niet zomaar een statische afbeelding tonen aan je klanten. Het ontwerp moet dus zo worden vertaald, dat een browser (zoals Chrome, Microsoft Edge, of Safari) deze goed kan tonen op verschillende apparaten. Meer weten? Check de Wikipedia-pagina.

Blokkendoos of volledige werkende frontend applicatie

Veel organisatie hebben zelf backend developers in dienst, die dagelijks bezig zijn websites en apps in de lucht te houden en door te ontwikkelen. Maar – niets ten nadelen van backenders – meestal vereist goede frontend toch een ander soort techneut. Namelijk één die ook veel affiniteit heeft met ontwerp.

Voor bedrijven en instellingen die zelf een development-team hebben, ontwikkelen wij vaak een complete frontend of een blokkendoos met componenten en templates, die vervolgens door de in-house ontwikkelaar geïmplementeerd kunnen worden. De manier waarop we die verschillende ‘blokjes’ bundelen heet Storybook. Wij blijven hier het liefst nauw bij betrokken. Niet om ons ermee te bemoeien, maar juist om ervoor te zorgen dat we samen een zo optimaal eindproduct neerzetten. Zo borgen we de geweldige gebruikservaring. Zie ons als verlengstuk van je eigen organisatie.

Website of maatwerk applicatie

In het voorbeeld hierboven is frontend het eindproduct dat we opleveren aan onze klanten. Maar natuurlijk kan de frontend ook een integraal onderdeel zijn van een te realiseren website of applicatie. In de geval zorgen wij ervoor dat je website wordt opgebouwd uit deze blokken, maar zal je zelf de techniek zelden zien.