Progressive web application

Smartphone-apps zijn veelzijdig en effectief. Toch hebben ze een groot nadeel: gebruikers moeten ze eerst downloaden en installeren. Veel mensen doen dat niet, waardoor je ze niet bereikt. Verlaag daarom de drempel met een Progressive Web Application. 

De Progressive web application interface van NEN

Wat is een progressive web application?

Een app in de browser. Zo kun je een progressive web application (PWA) het beste omschrijven. De applicatie kan vrijwel hetzelfde als een smartphone-app en gebruikers hoeven niets te installeren. Zo heb je het beste van beide werelden.

De online versie van Spotify is een bekend voorbeeld van een progressive web application. Hij werkt hetzelfde als de smartphone-versie. Voor het Nederland Normalisatie instituut (NEN) gebruiken we dit principe om normen via een mobiele app te ontsluiten. De documenten die je op je computer bekijkt op kantoor, bekijk je net zo gemakkelijk op locatie waar je alleen je mobiele telefoon of tablet bij de hand hebt. 

Progressive web applications konden lange tijd minder dan apps voor smartphones. Die beperkingen zijn vrijwel verdwenen. Dit maakt de techniek extra interessant voor het grote publiek.

Maak impact met een progressive web application

Progressive web apps bieden veel voordelen. Zo werken ze hetzelfde als traditionele apps, maar dan online. Gebruikers hoeven dus niets te installeren. Bovendien kunnen ze direct met een goed gebouwde en intuïtieve applicatie aan de slag. En er zijn meer voordelen.

De voordelen van een progressive web app

Voordelig
Een progressive web app laten maken is een stuk efficiënter dan het ontwikkelen van specifieke smartphone-apps. Zeker als je het vergelijkt met aparte apps voor verschillende platforms. Je betaalt maar één keer voor ontwikkeling en onderhoud van de software. Ook betaal je geen vergoeding voor opname in de App- of Play-store.

Veelzijdig
Moderne webapplicaties werken op elk mobiel apparaat met een browser. Progressive web apps kunnen zelfs zo gemaakt worden dat ze beschikbaar zijn op mobiel, tablet en desktop/laptop. Iedereen kan er dus direct mee aan de slag.

Flexibel
Koppel je webapplicaties aan bestaande systemen en tools. Zo vergroot je je flexibiliteit en krijg je meer inzicht.

Overzichtelijk
Met een progressive web application heb je 1 programma op 1 plek. Dit maakt onderhoud en marketing een stuk makkelijker.

Vindbaar
Progressive web apps zijn een speciaal soort webapplicatie. Dit wil zeggen dat ze beschikbaar zijn over het internet én direct toegankelijk zijn voor zoekmachines zoals Google.

Up-to-date
Webapplicaties zijn altijd up-to-date. Gebruikers werken met de laatste versie en hoeven geen updates te installeren. Daarnaast kun je de applicatie eenvoudig uitbreiden en verspil je geen kostbare tijd aan verplichte reviews van de app-store.

Eenvoudig en intuïtief
Een goede webapplicatie is eenvoudig en intuïtief. Gebruikers begrijpen meteen wat ze kunnen doen. Zo krijgen ze een goed gevoel bij je merk.

Flexibel
Koppel webapplicaties aan bestaande systemen en tools. Zo vergroot je je flexibiliteit en krijg je meer inzicht.

Betrouwbaar
Sla data veilig online op. Vertrouwelijke gegevens staan op één centrale plek, en niet op verschillende losse computers.

Servicegericht
Bedien je klanten sneller en beter, waar en wanneer zij dat willen. Ze hebben 24/7 toegang tot belangrijke gegevens en tools.

Identiek
Een progressive web application ziet er op elk apparaat hetzelfde uit. Dit garandeert een consistente gebruikerservaring. 

Snel
PWA’s worden steeds sneller en lichter. Daardoor bespaar je serverruimte en kunnen gebruikers direct aan de slag.

Is een progressive web application iets voor mij?

Progressive web applications zijn bezig aan een onstuimige opmars. Dat is logisch, omdat de mogelijkheiden binnen de progressive websites steeds dichter bij Android/iOS specifieke apps zijn komen te liggen. Doordat een PWA makkelijker te ontwikkelen is, is dit dus een steeds interessantere keuze. Bovendien hoeven potentiële gebruikers geen app te installeren, wat vaak een drempel is.

Wil je snel een betaalbare applicatie lanceren, die werkt op elk apparaat? Informeer dan nu naar de mogelijkheden en kansen van een PWA voor jouw organisatie.

Hoe zit het met Progressive Web App en iOS / Android?

Je kunt je Progressive Web App beschikbaar maken via de App-store van Google en Microsoft. In dat geval maak je een soort ‘lege’ app, die de PWA lanceert.

Een PWA kun je helaas (nog) niet toevoegen aan de App Store. Gebruikers van een iPhone of iPad kunnen wel een snelkoppeling toevoegen aan hun startscherm. Dit biedt dezelfde ervaring. 

Ook een progressive web app nodig waarin je gebruiker centraal staat?
Neem contact op

Progressive web app maken in 4 simpele stappen

Bij Pixelpillow maken we gebruiksvriendelijke en doelgerichte digitale producten. Laat je door ons een Progressive Web App maken? Dan doen we dat via dit beproefde stappenplan.

01.
UX Research
Een effectief digitaal product begint altijd bij de gebruiker. Daarom beginnen we altijd met UX Research. Op basis van data en interviews brengen we wensen, doelen en gedrag in kaart. Dit vormt de basis voor de PWA. Lees meer over UX Research.
02.
Prototype & Test
Direct bouwen is een grote valkuil. Denken we bijvoorbeeld wel hetzelfde over de uitstraling en gewenste functionaliteit? Dit valideren we met een functioneel prototype, dat we uitgebreid testen met toekomstige gebruikers. Pas als je helemaal tevreden bent, gaan we over tot de bouw. Lees meer over UX design.
03.
Implementatie
We realiseren de PWA, met de wensen en doelen van jou en de gebruikers constant in ons achterhoofd. Leer meer over UI design en Development.
04.
Optimalisatie
Een digitaal product is nooit af. Daarom maken we concrete plannen voor onderhoud en verbeteringen, nu en in de toekomst. Zo wordt je PWA steeds beter.
Meer weten over hoe we je site verbeteren, optimaliseren en doorontwikkelen?

Pak je het ontwerp en de realisatie van je Progressive Web App meteen goed aan? Dan bouw je altijd verder op een ijzersterk fundament.

Progressive Web App laten maken?
Of je je nu richt op klanten, medewerkers of bewoners: er is een geschikte oplossing voor elke situatie. Leg daarom nu je wensen aan ons voor. Dan ontdekken we samen hoe je beter presteert met een Progressive Web App.
Neem contact op

Deze klanten hielpen we al aan een progressive web app

Alles duidelijk?

Veelgestelde vragen over PWA's

Wat is een progressive web app?
Een progressieve web app (PWA) is een type webapplicatie die gebruikers een app-achtige ervaring biedt, zonder dat ze de app daadwerkelijk hoeven te downloaden van een app store. PWAs zijn gebouwd met webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript en kunnen op elk apparaat met een moderne browser worden geopend. Ze bieden functies zoals offline werken, push notificaties en snel laden, waardoor ze vergelijkbaar zijn met native apps.
Voordelen progressive web app vs. traditionele mobiele app
Progressieve web apps (PWA's) bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele mobiele apps, zoals geen installatie vereist, werkt op elk apparaat met een moderne browser, snellere ontwikkeling en lagere kosten. PWA's zijn ook makkelijker te ontdekken via zoekmachines en bieden vaak offline functionaliteiten zoals pushnotificaties. PWA's hebben ook vaak snellere laadtijden en betere prestaties dan traditionele apps. Bovendien, PWA's hoeven niet bijgewerkt te worden zoals traditionele apps, omdat ze gewoon via de browser worden geladen.
Kan je pushmeldingen gebruiken in een PWA?
Ja, pushmeldingen kunnen worden gebruikt in een PWA. Pushnotificaties kunnen worden geactiveerd door gebruikers toestemming te vragen voor pushmeldingen via de browser. Hierna kun je pushmeldingen versturen naar de gebruiker via een service worker. Dit stelt de PWA in staat om de gebruiker op de hoogte te houden van updates, nieuws of andere relevante informatie, zelfs als de PWA niet actief is.
Kan je een PWA aanbieden in de App Store of Google Play Store?
Ja, een PWA kan worden aangeboden in de App Store of Google Play Store, maar de manier waarop dit gebeurt is anders dan voor traditionele apps. PWAs kunnen worden gepubliceerd in de app stores door middel van een native wrapper, zoals een "shell-app". Deze shell-app is een native app die als container fungeert voor de PWA en deze toegang geeft tot platformspecifieke functionaliteiten zoals pushnotificaties. Een andere mogelijkheid is om een PWA te verpakken als een "standalone app", waardoor de PWA direct toegankelijk is vanuit de app store en niet meer via een browser. Beide manieren vereist extra ontwikkeling en onderhoud, en het is afhankelijk van de specifieke situatie welke manier het meest geschikt is.
Hoe kan ik de snelheid van mijn progressive web app verbeteren?
Er zijn verschillende manieren om de snelheid van een PWA te verbeteren: minimaliseer het aantal bestanden die geladen moeten worden, gebruik compressie, caching, CDN's, vermijd onnodige code en gebruik performance monitoring tools zoals Lighthouse om problemen te identificeren en op te lossen. Optimaliseer ook afbeeldingen, video's en andere media types die de laadtijd van de PWA kunnen vertragen.
Kan ik gebruik maken van offline functionaliteit in mijn progressive web app?
Ja, je kunt offline functionaliteit gebruiken in een progressive web app. Het is mogelijk om een app shell architectuur te maken die je helpt om je PWA offline te laten werken, maar ook om gegevens op te slaan voor snellere laadtijden. Hierdoor kunnen gebruikers ook toegang krijgen tot de inhoud als ze geen internetverbinding hebben. Daarnaast kan een Service Worker component worden gebruikt om verzoeken in de cache op te slaan en inhoud uit de cache aan te bieden in plaats van een netwerkverzoek te doen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers toegang hebben tot de meest actuele inhoud wanneer ze weer online zijn.
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
😱
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.