Onboarding software: zet bezoekers om in blije klanten met klant onboarding

Wil jij je klanten digitaal zo goed mogelijk onboarden en zorgen dat ze je software begrijpen vanaf het eerste moment dat ze inloggen? Dan is onboarding software de oplossing! Op deze pagina lees je waarom digital onboarding wat ons betreft cruciaal is voor het succes van je webapplicatie of software. We laten zien hoe Pixelpillow je helpt met het onboarden van nieuwe klanten in jouw digitale product. Lees verder en ontdek de antwoorden op al je onboarding vragen.

klant onboarding software

Onboarding software

Een soepele klantbeleving begint bij het eerste contactmoment met jouw digitale product. Onboarding software helpt je om dit proces te optimaliseren, zodat nieuwe klanten snel en efficiënt vertrouwd raken met jouw platform. Door een naadloze onboarding-ervaring te bieden, verhoog je de klanttevredenheid en vergroot je de kans op succesvolle, langdurige klantrelaties.

Een goed onboarding proces is essentieel voor zowel B2B als B2C bedrijven. Of het nu gaat om het introduceren van een nieuw product, het uitleggen van een ingewikkelde dienst of het stapsgewijs begeleiden van klanten door een platform, onboarding software helpt je om jouw klanten effectief te ondersteunen tijdens deze cruciale fase.

Verschillende soorten onboarding: onze favorieten

Er zijn verschillende soorten user onboarding die gebruikt kunnen worden om gebruikers te begeleiden bij het gebruik van een product. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Tooltips en walkthroughs

Tooltips begeleiden gebruikers door de interface en benadrukken belangrijke functies. Een belangrijk aspect is de mogelijkheid om de onboarding-ervaring over te slaan of later te voltooien. Gebruikers kunnen soms al vertrouwd zijn met het product en vinden het irritant om door de onboarding-ervaring te worden geleid.

Onboarding met interactieve tutorials

Interactieve tutorials maken gebruik van tekst, afbeeldingen en video's om gebruikers te leren hoe het product te gebruiken. Dit type onboarding is vooral effectief voor producten met complexe functies en workflows. Door een stapsgewijze benadering te bieden, kunnen gebruikers op een gestructureerde manier leren hoe ze het product kunnen gebruiken.

Gepersonaliseerde onboarding

Stem je onboarding af op de individuele gebruikers door data te verzamelen over hun doelen, ervaring en gedrag. Om een succesvolle gepersonaliseerde onboarding-ervaring te creëren, is het belangrijk om relevante gegevens te verzamelen. Dit kan onderdeel zijn van de onboarding, waarbij de onboarding aangepast wordt op eerder gemaakte keuzes. Hiermee kan in kaart gebracht worden hoe gebruikers omgaan met het product en dit kan helpen gebieden te identificeren waar ze extra begeleiding of ondersteuning bij nodig hebben.

Checklists en voortgangsindicatoren

Checklists en voortgangsindicatoren helpen gebruikers het product te blijven gebruiken. Het gebruik ervan is gebaseerd op psychologische principes, zoals het Zeigarnik-effect, dat ervan uitgaat dat mensen een beter geheugen hebben voor onvoltooide taken dan voor voltooide. Door gebruikers een duidelijke lijst met te voltooien taken en een visuele weergave van hun voortgang te geven, is de kans groter dat zij zich herinneren wat zij hebben geleerd en een gevoel van voldoening krijgen wanneer zij de lijst afwerken.

Email drip campagnes

Een drip-campagne is een reeks geautomatiseerde e-mails die over een bepaalde periode naar een gebruiker worden gestuurd. Deze e-mails kunnen worden gebruikt om de gebruiker te informeren over de functies van uw product, tips en trucs te geven om het meeste uit uw platform te halen en zelfs incentives aan te bieden om bepaalde acties te voltooien. Door een drip-campagne te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw gebruikers een consistente boodschap ontvangen en door het introductieproces worden geleid op een tempo dat voor hen werkt.

Customer onboarding: maak van een bezoeker een klant

Een succesvolle customer onboarding zorgt ervoor dat bezoekers zich thuis voelen in jouw digitale omgeving. Dit houdt in dat ze snel jouw product of dienst begrijpen, de waarde ervan inzien en overtuigd worden om klant te worden, of te blijven. De juiste onboarding software ondersteunt dit proces en maakt het intuïtief en aantrekkelijk voor gebruikers.

Het doel van customer onboarding is het creëren van een positieve eerste indruk. Dit kan resulteren in een hogere klantretentie en meer mond-tot-mondreclame. Door bezoekers vanaf het begin een uitstekende gebruikerservaring te bieden, vergroot je de kans dat ze loyale, tevreden klanten worden en anderen over jouw product of dienst vertellen.

Customer onboarding proces

Het customer onboarding proces bestaat uit verschillende stappen die jouw klanten doorlopen om vertrouwd te raken met jouw product of dienst. Een goed georganiseerd proces zorgt ervoor dat klanten zich snel op hun gemak voelen en de toegevoegde waarde van jouw aanbod inzien. Belangrijke stappen in het onboarding proces zijn:

01.
Een warm welkom
Creëer een warm welkom voor nieuwe klanten. Maak duidelijk wat ze kunnen verwachten en wat de voordelen van jouw product of dienst zijn.
02.
Account aanmaken
Laat klanten eenvoudig een account aanmaken. Vraag alleen de noodzakelijke gegevens en zorg voor een vlotte registratie.
03.
Productintroductie
Geef een overzicht van de belangrijkste functies en hoe ze werken. Zorg voor duidelijke uitleg en visualisaties om het leerproces te vergemakkelijken.
04.
Neem je nieuwe klant aan de hand (dat rijmt)
Bied hulp en ondersteuning tijdens de eerste stappen met jouw product of dienst. Gebruik bijvoorbeeld tooltips, tutorials of chatbots om vragen te beantwoorden en obstakels te overwinnen.
05.
Feedback
Misschien is je onboarding al supergoed. Maar het kan altijd beter! Verzamel feedback van nieuwe klanten om het onboarding proces verder te verbeteren en te optimaliseren.

Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen en te blijven evalueren, creëer je een effectief customer onboarding proces dat leidt tot tevreden, loyale klanten.

Hoe ben je gastvrij met je digital onboarding?

Net als in de horeca draait digital onboarding om het bieden van een warm welkom en een uitstekende ervaring voor jouw klanten. Het is een vorm van digitale gastvrijheid waarbij je jouw klanten helpt om zich snel thuis te voelen in jouw online omgeving. Net zoals een goede gastheer of gastvrouw, streef je ernaar om het onboarding proces zo aangenaam mogelijk te maken.

In de hospitality branche is de rol van de receptioniste cruciaal voor het creëren van een warm welkom en het begeleiden van gasten bij hun verblijf. Dit concept vertaalt zich naar de digitale onboarding, waarbij een welkomsttekst of een introductievideo de rol van de receptioniste overneemt. Deze eerste interactie is van groot belang om een positieve toon te zetten en de klant gerust te stellen.

Net zoals een receptioniste gasten informeert over de faciliteiten en diensten van een hotel, begeleidt de digitale onboarding klanten door de belangrijkste functies en mogelijkheden van jouw product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding of tutorial die klanten helpt om snel aan de slag te gaan. Bovendien is de responsiviteit van de klantenservice in beide situaties essentieel. In de hospitality branche zorgt een snelle en behulpzame reactie op verzoeken en vragen voor tevreden gasten, terwijl in de digitale onboarding een toegankelijke en effectieve klantenservice de kans op een succesvolle onboarding vergroot. Het herkennen van deze parallellen tussen de hospitality branche en digitale onboarding helpt je om een empathische en klantgerichte benadering te hanteren, wat resulteert in tevreden en loyale klanten.

Wat digital onboarding kan leren van hospitality

Digital onboarding, een term die steeds vaker opduikt in de online wereld, is een cruciaal proces dat bedrijven gebruiken om nieuwe klanten te verwelkomen en te integreren in hun digitale omgeving. Maar onboarding kan natuurlijk ook offline. Het inwerken van een nieuwe collega, of het verwelkomen van een nieuwe gast in een hotel of restaurant. Het onboardingproces, of het nu digitaal of offline is, speelt een cruciale rol bij het creëren van een positieve eerste indruk en het leggen van de basis voor een langdurige relatie met klanten of collega's. In de offline wereld, bijvoorbeeld in een hotel of restaurant, draait de onboardingervaring om hospitality: het bieden van een warm welkom, het anticiperen op behoeften en het creëren van een comfortabele en gastvrije omgeving. Deze principes van hospitality zijn net zo belangrijk in de digitale onboardingervaring, hoewel ze op een andere manier worden toegepast.

Digital onboarding kan veel leren van de hospitality sector. Ten eerste draait het om het bieden van een warm welkom en een uitstekende ervaring voor de klanten, net zoals in de hospitality sector. Het streven naar digitale gastvrijheid betekent dat je jouw klanten helpt om zich snel thuis te voelen in jouw online omgeving. Ten tweede kan het belang van personalisatie in de hospitality sector ook worden toegepast op digital onboarding. Door een gepersonaliseerd en op maat gemaakt onboardingproces te bieden, kunnen bedrijven hun klanten een unieke en bevredigende ervaring bieden die aansluit bij hun specifieke behoeften en voorkeuren. Tot slot draait succesvolle digital onboarding, net als in de hospitality sector, om constante verbetering en aanpassing op basis van feedback en data. Door voortdurend te leren en te verbeteren, kunnen bedrijven hun digital onboarding processen optimaliseren en zorgen voor een nog betere klantervaring.

Onboarding software: Standaardoplossing of maatwerk?

Bij het kiezen van onboarding software voor jouw bedrijf sta je voor een belangrijke beslissing: ga je voor een standaardoplossing of kies je voor maatwerk? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om te weten welke het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Standaardoplossingen zijn vaak gebruiksvriendelijk en snel te implementeren, maar ze kunnen beperkingen hebben als het gaat om personalisatie en aanpassing aan jouw unieke bedrijfsprocessen. Aan de andere kant biedt maatwerk onboarding software, zoals die van Pixelpillow, de mogelijkheid om een oplossing te ontwikkelen die volledig is afgestemd op jouw specifieke eisen en wensen. Dit resulteert in een naadloze integratie met jouw product of dienst en een gepersonaliseerde ervaring voor jouw klanten.

Maatwerksoftware biedt je de flexibiliteit om veranderingen door te voeren op basis van klantfeedback, marktontwikkelingen en jouw eigen groeistrategie. Hoewel maatwerk mogelijk meer investering vergt in vergelijking met een standaardoplossing, kan het op de lange termijn leiden tot een hogere klanttevredenheid, betere betrokkenheid en uiteindelijk een sterker merk.

Onboarding software op maat

Bij Pixelpillow geloven we in het creëren van op maat gemaakte onboarding software die jouw klanten helpt om snel en efficiënt vertrouwd te raken met jouw product of dienst. We beginnen met het luisteren naar jouw wensen en doelen, om vervolgens samen een strategie te bepalen die aansluit bij jouw unieke situatie.

We doorlopen verschillende stappen in het ontwikkelingsproces, waaronder UX-onderzoek, het maken van prototypes en het testen van de software. Hierbij houden we altijd jouw klanten en hun behoeften in het achterhoofd, zodat we een gebruiksvriendelijke en effectieve onboarding oplossing kunnen bieden.

Na de implementatie van de onboarding software blijven we betrokken bij het optimaliseren en verbeteren van het proces. Dit doen we door het verzamelen en analyseren van gebruikersfeedback en het monitoren van de prestaties van de software. Op deze manier zorgen we ervoor dat jouw onboarding proces altijd up-to-date is en blijft voldoen aan de verwachtingen van jouw klanten.

Geef je gebruikers een eerste indruk die ze nooit vergeten
Laten we samen de onboarding software kiezen die jouw klanten een geweldige ervaring biedt. Pixelpillow helpt je bij het kiezen tussen standaardoplossingen en maatwerk, afhankelijk van jouw unieke behoeften. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden, zodat je de juiste keuzes maakt.
Ja, ik wil betere onboarding
Alles duidelijk?
Veelgestelde vragen over onboarding software
Wat is onboarding software?
Onboarding software helpt bedrijven bij het introduceren van nieuwe klanten in hun digitale producten of diensten, zodat ze snel vertrouwd raken en de volledige waarde van het aanbod kunnen benutten.
Wat is het verschil tussen digital onboarding en customer onboarding?
Digital onboarding richt zich op het online introduceren van klanten bij een product of dienst, terwijl customer onboarding zowel online als offline processen kan omvatten om klanten vertrouwd te maken met een bedrijf.
Waarom zou ik kiezen voor maatwerk onboarding software in plaats van een standaardoplossing?
Maatwerk onboarding software kan beter aansluiten bij jouw specifieke behoeften en doelen, wat resulteert in een betere klantervaring en hogere klantretentie.
Hoe kan ik mijn klanten helpen mijn software te begrijpen als ze deze voor het eerst gebruiken?
Effectieve onboarding software maakt gebruik van duidelijke instructies, interactieve demo's en andere hulpmiddelen om klanten stap voor stap door het gebruik van jouw product of dienst te leiden.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van onboarding software?
Onboarding software verbetert de klantervaring, verhoogt de klantretentie en kan helpen bij het verminderen van klantondersteuningskosten door klanten sneller zelfstandig te maken met jouw product of dienst.
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
😱
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.