Een design system voor jouw bedrijf

Met een design system houd je grip op je digitale identiteit en design-elementen. Dat is hard nodig, want er zijn meer mediaplatforms dan ooit.

Kleuren, styling, toepassingen en UI Elementen in een designsysteem

Sociale media, websites en mobiele applicaties: als ambitieuze organisatie ben je op talloze platforms actief. Grip houden op alle kanalen is dan een uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat iedereen je merk op dezelfde positieve wijze ervaart?

Wat is een design system?

Een design system is een centrale plek waar je alle huisstijl en design-elementen van je organisatie opslaat en bijhoudt. Bijvoorbeeld een online omgeving of website.

In het design systeem staan beschrijvingen en voorbeelden van standaard design-elementen. Zoals:

En nog veel meer meer. Ook kun je richtlijnen toevoegen, bijvoorbeeld voor het opstellen van formulieren of advertenties.

Een design systeem geeft gebruikers houvast. En omdat het interactief en online is, kunnen vormgevers vaak direct elementen kopiëren en hergebruiken. Dit scheelt tijd en zorgt voor een consistente uitstraling. 

Waarom een design system?

De voordelen van een eigentijds design system zijn groot. We zetten ze kort op een rij.

01.

Realiseer een eenduidige digitale klantervaring

Wil je als eigentijdse organisatie opvallen, dan moet je duidelijk zijn. In je boodschap én de presentatie. Een design systeem zorgt voor een eenduidige digitale klantervaring. 
02.

Voorkom dubbel werk

Met een design systeem hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Alle richtlijnen, voorbeelden en handvatten staan op een centrale plek. Als ontwerper kun je ze vaak zo kopiëren en plakken. Ideaal dus. 
03.

Voorkom discussies over design

Bij het ontwerp van digitale producten zijn vaak veel mensen betrokken. Die hebben vanuit hun eigen vakgebied een mening. Als je niet uitkijkt, leidt dat tot doorlopende discussies. Hak in een vroeg stadium knopen door en realiseer een gezamenlijk design system. Dan is het speelveld voor iedereen duidelijk.
04.

Boek sneller en beter resultaat

Vergroot je schaalbaarheid als organisatie, met een effectief design systeem. De fundering staat en je kunt snel verder bouwen aan nieuwe producten.

Wanneer heb je een design system nodig?

Twijfel je over de noodzaak van een design system? Kijk dan naar deze situaties:

Antwoord je ja op een of meerdere stellingen? Dan is een design system voor jou ideaal.

Meer weten over een design systeem voor jouw organisatie? We laten je graag de voordelen zien.
Neem contact op

Hoe maak je een design system?

Een design system is meer dan een verzameling bestanden op een centrale plek. Deze stappen zijn onmisbaar bij het realiseren van een efficiënt systeem.

01.

Analyseer huidige en gewenste digitale identiteit

Het startpunt is het bepalen van de gewenste identiteit. Welke mensen wil je bereiken, hoe wil je bij ze overkomen en wat werkt al? Breng dit eerst in kaart, voor je een design system samenstelt.
02.

Vertaal bevindingen naar design system

Weet precies hoe je je online wilt profileren. Verzamel daarna alle succesvolle elementen en beschrijvingen die daaraan bijdragen. En verzamel ze in een online systeem.
03.

Verbeter design system

Een effectief design systeem is nooit klaar. Voeg elementen toe en verbeter bestaande onderdelen. Begin daarbij klein en zorg dat medewerkers het systeem echt gebruiken. Dan wordt het systeem steeds succesvoller.

Welke design system tools zijn er?

Er zijn verschillende online tools, waarmee je een design systeem kunt opzetten. Bekende voorbeelden zijn Frontify, Zeroheight en Nuclino. Het idee achter het systeem is echter belangrijker dan de software. Een goed systeem voldoet aan deze eisen:

Verspil niet langer tijd en vergroot je herkenbaarheid

Het opzetten van een design systeem kost tijd en moeite. Maar die investering verdien je echter snel terug. Want ga maar na:

Wil jij meer weten over design systems en de voordelen voor je organisatie?
Een succesvol designsysteem ontstaat niet vanzelf. Werk daarom samen met de experts van Pixelpillow. We hebben jarenlange ervaringen en denken graag met je mee. Zo realiseren we samen een praktisch systeem, waarmee jij elke dag een beetje beter werkt.
Neem contact op
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
😱
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.