9

Vorm versus Functie

In deze aflevering van Pillowtalk bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow het thema 'Vorm versus Functie'. Na een hectische week waarin ze met wateroverlast te kampen hadden en een openingsfeest vierden, duiken ze in de discussie over wat belangrijker is: functie of vorm. Ze delen hun visie en ervaringen vanuit hun werk als ontwerpers.

UX fuck up van de week

Mathijs, een (voormalig) ontwerper bij Pixelpillow, ontdekte een probleem met de wachtwoordfunctionaliteit van NPO Start. Hij gebruikte zijn wachtwoordmanager om een veilig wachtwoord te genereren, maar bij het invoeren daarvan in de mobiele app werd het niet geaccepteerd. Op de desktopwebsite werd duidelijk dat de fout kwam doordat het wachtwoord niet aan de eisen voldeed, iets dat in de app niet duidelijk werd. Dit leidde tot frustratie en benadrukte het belang van consistentie tussen mobiele en desktopversies van een website.

Stelling 1

"Functie is altijd belangrijker dan vorm." De hosts zijn het erover eens dat dit in hun werk vaak het geval is. Functie moet altijd voorop staan, maar ze benadrukken dat vorm ook belangrijk is, vooral bij het overbrengen van een merkidentiteit. Bij functionele websites en apps speelt vorm een ondersteunende rol om de gebruikservaring te verbeteren.

Stelling 2

"Een vormtaal is bepalend voor het succes van een product." Bij Pixelpillow geloven ze in de kracht van een sterke vormtaal, die een merk of product onderscheidt en zijn identiteit versterkt. Dit omvat typografie, kleurgebruik en iconografie. Een consistente vormtaal helpt de kernwaarden van een merk over te brengen en zorgt voor herkenning bij gebruikers.

Stelling 3

"Lelijke websites zijn succesvoller dan mooie websites." Ze bespreken voorbeelden als Marktplaats en Craigslist, waarbij functionaliteit belangrijker was dan esthetiek. Ze benadrukken dat succes meer afhangt van hoe goed een website of product aansluit bij de merkidentiteit en het doel ervan dan van puur uiterlijk. Lelijk of mooi, de vorm moet passen bij het doel en de gebruikerservaring.

Stelling 4

"Mooi mag nooit een argument zijn in het designproces." Hoewel ze het ermee eens zijn dat schoonheid subjectief is, benadrukken ze dat een product er goed uit moet zien als dit past bij de merkidentiteit en functie. Mooi mag geen doel op zich zijn, maar een goed ontworpen product of website moet aantrekkelijk zijn, omdat dit bijdraagt aan de herkenning en het merkgevoel.

Conclusie

Pixelpillow legt de nadruk op de balans tussen vorm en functie. Voor hen staat functionaliteit voorop, maar ze erkennen dat een sterke vormtaal essentieel is om een merkidentiteit over te brengen. Het uiterlijk van een product moet aansluiten bij de merkwaarden en gebruikerservaring ondersteunen.