76

Websites waren mooier in 2003 dan 2023

In deze aflevering van de "Pillowtalk" podcast, de 76e aflevering, bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow hoe websites en user interfaces (UI) zijn veranderd sinds 2003. Ze kijken naar trends in design, zoals het toenemende gebruik van flat design en de invloed daarvan op moderne interfaces. De hosts reflecteren op het verleden en bespreken hoe de hypes en trends in de designwereld zich hebben ontwikkeld.

UX fuck up van de week

Gertjan deelt zijn frustratie met Sketch, het ontwerpprogramma dat Pixelpillow eerder gebruikte. Hij probeerde een oud bestand te openen, maar kreeg een foutmelding dat het niet geopend kon worden met de huidige versie. Na contact met de klantenservice ontving hij uiteindelijk een licentiecode, maar het blijft vreemd dat betaalde gebruikers geen toegang hebben tot oude bestanden.

Stelling 1: Sites in 2003 waren mooier dan in 2023.

Joël herinnert zich een hostingwebsite met indrukwekkende Flash-animaties, terwijl Gertjan nostalgisch terugdenkt aan de Space Jam-site. De hosts merken op dat vroeger ontwerpen vaak origineler waren, mede omdat er meer vrijheid was en de verwachtingen lager lagen. Hoewel ze het erover eens zijn dat websites in 2023 beter ontworpen zijn vanuit een functioneel en esthetisch oogpunt, missen ze de pioniersgeest van vroeger.

Stelling 2: Producten zijn gebruiksvriendelijker geworden door flat design

De hosts zijn het erover eens dat flat design geen directe oorzaak is van betere gebruiksvriendelijkheid. In plaats daarvan is het een gevolg van de volwassenheid van het vakgebied. Flat design helpt bij het weglaten van overbodige decoraties, waardoor de focus op functionaliteit ligt. Toch zijn de hosts van mening dat we soms te ver zijn gegaan, waardoor de herkenbaarheid van interface-elementen zoals knoppen verloren kan gaan.

Stelling 3: Designers moeten stoppen met elkaar na-apen

Gertjan benadrukt dat originaliteit op zich geen doel is, maar dat een onderscheidend uiterlijk belangrijk kan zijn vanuit brandingperspectief. Joël wijst op trends die vaak door platforms als Dribbble worden bepaald en merkt op dat originaliteit binnen ontwerpersgemeenschappen vaak ontbreekt. De hosts zien echter dat conventies belangrijker zijn voor functionele webapplicaties, waar creativiteit ondergeschikt is aan gebruiksvriendelijkheid.

Conclusie

De hosts ronden af met de vraag of flat design op zijn retour is en of er al veranderingen merkbaar zijn richting meer diepte in ontwerpen. Ze moedigen luisteraars aan om hun ervaringen te delen, vooral als ze tekenen zien dat flat design verdwijnt. Het team van Pixelpillow blijft gefascineerd door hoe trends in UI en design zich blijven ontwikkelen.