Configurators en keuzehulpen

Bij Pixelpillow ontwerpen we geregeld complexe applicaties en configurators. De kennis en ervaring delen we graag in de vorm van een aantal best practices. Deze zijn deels gebaseerd op de meest voorkomende patronen die wij zien in de markt, maar ook op resultaten uit gebruikerstesten.

Een configurator. Wat verstaan we daaronder? Als je wel eens iets op Drukwerkdeal.nl hebt besteld, een Tesla hebt samengesteld (lucky you!) of een ander maatwerkproduct online hebt besteld, heb je al ervaring met hoe een configurator werkt. En misschien heb je er op dat moment niet bij stilgestaan, maar hoe deze configurator is ontworpen heeft waarschijnlijk bepaald of je uiteindelijk het product hebt besteld.

De verschillende soorten configuratoren

De ene configurator is de andere niet. Een configurator maakt het bezoekers van een website gemakkelijk om begeleid tot een bepaalde keuze te komen. Dat kan zijn het samenstellen van een product met variërende eigenschappen. Bijvoorbeeld een maatwerk product, zoals een nieuwe auto (met verschillende opties), of een op-maat gezaagde kunststof plaat (met gaten en figuren uitgezaagd).

Maar een configurator kan je ook helpen tot een keuze voor een bepaald product te komen. Bijvoorbeeld een keuzehulp op een webshop.

Mini- configurator

Misschien denk je bij een configurator aan een uitgebreide tool waarmee je meerdere pagina’s en stappen moet doorlopen om tot een productkeuze of -advies te komen. Maar ook onderdelen van website of webshops kunnen miniconfiguratoren bevatten. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de maat van je nieuwe broek, of het kiezen van een variant van een product. Een miniconfigurator maakt het voorselecteren van bepaalde productopties eenvoudig, waardoor de conversie omhoog gaat.

Visuele configurator

Bij het bestellen van een functioneel product is het vaak niet nodig
om een productpreview te laten zien. Een visuele configurator wordt daarom vaak toegepast bij producten waar je je vingers bij wilt aflikken. Een mooie fiets, een Tesla, een gaming PC. Ga zo maar door… Allemaal begeerlijke producten, waarbij personaliseren van het uiterlijk van het product is voor de aanschaf.

Keuzehulp

Bij de voorgaande configuratoren kies je doorgaans uit een aantal opties, die samen tot een samengesteld product leiden. Bij een keuzehulp zijn de opties niet gerelateerd aan een specifiek product, maar hebben ze als doel om tot een productkeuze of -advies te komen.

Functionele configurator

Waar je bij een visuele configurator mensen wilt verleiden, en overtuigen vanuit emotie, wil je bij de functionele configurator – zoals de naam al doet vermoeden – vooral voorzien in de functionele behoefte. In het voorbeeld hiernaast zie je bijvoorbeeld een plexiglas plaat, waarbij het belangrijk is dat je kunt kiezen voor een rechthoekige of andersoortige vorm. Ook wil je natuurlijk de dikte van de plaat en de exacte afmeting kunnen ingeven.

Een functionele configurator mag natuurlijk wel visueel zijn, als dat de keuze voor de verschillende opties gemakkelijker maakt. Bij dit type configurator zie je dus vaak dat de verschillende opties visueel worden weergegeven, zodat de verschillende opties gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Whitepaper: See you later, configurator

Elke moderne e-commerce website of webshop heeft er wel één: een configurator of keuzehulp. Maar presteert die wel optimaal? Check de 13 best practices van een goede keuzehulp of configurator in deze whitepaper.

Download het whitepaper