Kunststofplaten in elke vorm en maat.

We hielpen Kunststofplatenshop — waar we eerder de online identiteit en het ecommerce platform voor ontwikkelden — bij het realiseren van een gebruiksvriendelijke module waarmee haar klanten eenvoudig kunststofplaten in allerlei vormen en met meerdere nabewerkingen kunnen bestellen.

kunststofplatenshop.nl

User interface Design Kunststofplatenshop

Onze aanpak

De uitdaging was om de klanten optimale flexibiliteit te geven door platen in elke vorm en maat te laten bestellen. Hierbij was het uitgangspunt dat dit niet ten koste mocht gaan van de eenvoud waarop in de bestaande situatie rechthoekige platen besteld konden worden.

Research

Samen met de opdrachtgever deden we onderzoek naar bestaande oplossingen. Dit gaf veel inzicht in bestaande conventies, maar liet ons ook al snel zien waar ruimte was voor verbetering.

Veel opties betekent veel complexiteit, en een gebruiker moet bij het bestellen veel keuzes maken. We verdiepten ons in bestaand onderzoek naar ‘best practices’ voor een product configurator, en dan specifiek naar patronen die keuzestress bij de gebruiker voorkomen. Met als doel de gebruiker aan de hand te nemen bij het bestellen van een maatwerk kunststofplaat, zodat moeiteloos en zonder fouten door jong en oud besteld kan worden.

Door de inzet van diverse configurators merken we dat we klanten veel beter van dienst kunnen zijn. Sinds de introductie van de keuzehulp en plaatconfigurator hebben we een toename in het aantal bestellingen gezien.

Sinds de introductie van deze module is 7% van alle bestellingen een zelf gekozen vorm.
Jonathan Opdam
Managing Partner Online Plastics Group

Logische gebruikerspaden

De uitdaging was om de klanten optimale flexibiliteit te geven door platen in elke vorm en maat te laten bestellen, zonder dat dit ten koste ging van de eenvoud waarop in de bestaande situatie rechthoekige platen besteld konden worden.

Designprincipes

01
Het bestellen van rechthoekige platen moet met de nieuwe configurator nog net zo makkelijk werken.
02
Platen bestellen in meerdere vormen moet op mobile net zo gebruiksvriendelijk zijn als op dekstop.
03
Het ontwerp voorkomt keuzestress bij de gebruikers door de opties een voor een aan te bieden.
04
We testen doorlopend met gebruikers en optimaliseren op basis van de verzamelde bevindingen.  

We ontwikkelden een navigatiepatroon waarbij de complexe keuzes pas getoond worden wanneer de gebruiker daar behoefte aan heeft, om keuzestress te voorkomen en de gebruiker niet te 'overwhelmen'. Dit doen we door de configurator standaard te openen met de de meest eenvoudige bestelmogelijkheid, namelijk rechthoekige platen.

Omdat het tonen van je voortgang op mobiel lastig is, is de configurator zo opgebouwd dat je zonder 'progress indicator' toch altijd intuitief weet waar je bent, en hoeveel keuzes je nog moet maken.

Mobile first

Omdat steeds meer conversie plaatsvind op mobiele devices, ontwierpen we ‘mobile first’. Hierna was implementatie voor desktop — we hoefden alleen nog maar de preview van de plaat uit de configuratieflow te halen.

Duidelijke feedback

We besteedden veel aandacht aan het visualiseren van feedback, om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken.

Een brede range aan mogelijke vormen

Met de plaatconfigurator kan snel en makkelijk uit een groot aantal mogelijk vormen gekozen worden. Letters, vierkanten, driehoeken, platen met boorgaten of een eigen ontwerp — alles is mogelijk. 

En verder

Naast de plaatconfigurator ontwierpen we logo en huisstijl, het e-commerce platform en allerlei brand uitingen — van T-shirts tot vrachtwagen belettering.

Het team

Gertjan
Creative Lead
Jan
Designer
Milan
Commercial Lead