69

Hoe bouw je een winnend digitaal team?

In de 69ste aflevering van de Pillowtalk podcast, gepresenteerd door Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow, verkennen ze de ingrediënten voor het bouwen van een succesvol digitaal team. Ze bespreken de ideale mix van vaardigheden en persoonlijkheden, de balans tussen makers en managers, en de verandering van de rol van projecteigenaar naar projectmanager binnen hun digitale bureau.

UX fuck-up van de week

Het trio deelt een recente UX blunder tijdens hun jaarlijkse EOS boss-dag, waarbij ze worstelden met een Nespresso-apparaat in hun vakantiehuisje. Ondanks hun gezamenlijke ervaring met dergelijke apparaten, bleek de aan-uitknop, verborgen achter een doorzichtig lipje, onvindbaar. Deze ervaring leidt tot een discussie over het belang van intuïtieve ontwerpen en de verrassende complexiteit van schijnbaar eenvoudige apparaten.

Stelling 1: Hire for culture, train for skills

Het Pixelpillow team benadrukt het belang van het aannemen van teamleden die passen binnen de cultuur van het bedrijf, zelfs boven hun huidige vaardigheden. Ze bespreken het EOS-model en hoe dit helpt bij het evalueren van potentiële werknemers op kernwaarden en de GWC-check (Gets it, Wants it, Capacity to do it), wat essentieel is voor het creëren van een coherent en succesvol team.

Stelling 2: Zelfkritiek en experimenteren zijn cruciaal

Voor een succesvol team zijn zelfkritiek en de bereidheid tot experimenteren onmisbaar. Deze eigenschappen stimuleren groei en verbetering binnen het team. Daarnaast wordt het belang van samenwerking en het verlangen om elkaar te helpen als fundamentele eigenschappen van een succesvol team beschouwd, wat leidt tot een zelfregulerende en verbeterende werkomgeving.

Stelling 3: Volledig remote teams versus fysieke samenwerking

De discussie draait om de vraag of volledig op afstand werkende teams kunnen concurreren met teams die fysiek samenwerken. Hoewel erkend wordt dat remote werken mogelijk en soms succesvol is, zoals bij open source projecten, betwijfelt het Pixelpillow team of een sterke bedrijfscultuur en teamdynamiek volledig op afstand opgebouwd kunnen worden.

Conclusie

Het opbouwen van een winnend digitaal team vereist meer dan alleen het aannemen van de juiste vaardigheden; het vereist een diepgaande focus op bedrijfscultuur, de bereidheid om te leren en te groeien, en een sterke nadruk op samenwerking en onderlinge steun. Terwijl het Pixelpillow team de waarde van remote werken erkent, geloven ze dat hun succes deels voortkomt uit de synergie die ontstaat door fysieke samenwerking en de gedeelde bedrijfscultuur die dit bevordert.