58

Dall-E maakt designers overbodig

Dall-E is de nieuwste artificial intelligence die de wereld verbaast met de mooie en bizarre creaties die eruit komen. Simpel gezegd is het een nieuwe vorm van AI die op basis van een opdracht in jip-en-janneketaal een afbeelding genereert in de gewenste stijl. Een mogelijke opdracht is bijvoorbeeld "A sea otter in the style of Girl with a Pearl Earring". Dat levert de afbeelding op die je hier ziet.

In deze aflevering hebben we het over de invloed van dit soort slimme AI op het vakgebied van design. Is het een welkome aanvulling in de set van tools die er nu al zijn, of is het een bedreiging, die het creatieve vak overneemt van mensen?

In deze podcast verkennen Milan, Joël en Gertjan de kracht van Dall-E om diverse en complexe creaties te maken, soms zelfs met beperkingen zoals het vermijden van herkenbare gezichten.

UX fuck up van de week

Deze week delen ze een frustrerende ervaring met Dropbox, waar Milan probeerde een map te delen maar geen feedback kreeg na het drukken op de deelknop. Dit benadrukt het belang van duidelijke gebruikersfeedback in design en interfaces, en hoe het ontbreken daarvan gebruikers kan verwarring en onzekerheid.

Stelling 1: AI gegenereerde graphics zijn het startpunt voor elk design in de toekomst

Gertjan is overtuigd dat gegenereerde graphics, zoals die van Dall-E, de basis zullen vormen voor toekomstig designwerk. Designers doen nu al veel desk research om inspiratie op te doen en hun gedachten te ordenen. AI kan dit proces versnellen door direct varianten en ideeën te genereren op basis van tekstinvoer. Dit zou designers efficiënter maken, omdat ze minder tijd hoeven te besteden aan het zoeken en bedenken van concepten, en meer tijd kunnen besteden aan het verfijnen en personaliseren van hun werk.

Stelling 2: In de toekomst genereren we onze eigen kunst on demand

De heren bespreken hoe AI zoals Dall-E het mogelijk maakt om on-demand kunst te genereren. Terwijl high-end kunst en handgemaakte stukken waarschijnlijk hun waarde behouden, zal de markt voor gegenereerde kunst groeien. Mensen zouden AI kunnen gebruiken om unieke kunstwerken te creëren voor hun huizen, vergelijkbaar met hoe ze nu massaproducties kopen bij winkels zoals IKEA. Dit democratiseren van kunst zou meer mensen toegang geven tot gepersonaliseerde kunstwerken, zonder de noodzaak van een menselijke kunstenaar.

Stelling 3: Dall-E maakt designers overbodig

De vraag of AI designers volledig overbodig maakt, leidt tot een diepgaande discussie. Hoewel AI veel ontwerptaken kan overnemen, blijft de rol van menselijke smaak en curatie essentieel. AI kan efficiënte ontwerpen en varianten genereren, maar de menselijke touch en creatieve beslissingen blijven cruciaal. De hosts overwegen dat de rol van designers verschuift naar het begeleiden en finetunen van AI-gegenereerde ontwerpen, en het waarborgen van de esthetische en functionele kwaliteit.

Conclusie

Milan, Joël en Gertjan concluderen dat AI, zoals Dall-E, een krachtig hulpmiddel kan zijn voor designers, maar het zal hen niet volledig vervangen. Het kan het ontwerpproces versnellen en efficiënter maken, maar menselijke creativiteit en smaak blijven onmisbaar. Ze voorspellen dat AI vooral een aanvulling zal zijn, waarmee designers een vliegende start kunnen maken in hun werk. Tot slot vragen ze luisteraars om hun ervaringen met Dall-E te delen, aangezien de tool nog niet breed toegankelijk is, maar veelbelovend lijkt voor de toekomst van design en kunst.

Ook interessant:

Podcast #26: Creativiteit verdwijnt door de komst van AI

Podcast #65: De kracht van conversational UX

Podcast #71: We worden werkeloos (door AI)