53

Motion in webapplicaties

In deze aflevering van Pillowtalk bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow het belang van motion in webapplicaties. Ze benadrukken dat, hoewel webapplicaties vaak als utilitair worden beschouwd, motion significante voordelen kan bieden door gebruikersverwachtingen te scheppen en feedback te geven. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring maar maakt de applicatie visueel interessanter en plezieriger in gebruik.

UX fuck up van de week

Thomas brengt een UX-probleem naar voren met een koffiemachine-interface, waarbij het onduidelijk is dat er meer koffieopties beschikbaar zijn dan direct zichtbaar. Dit voorbeeld illustreert het gemis aan visuele aanwijzingen voor extra content, wat kan leiden tot een beperkte gebruikerservaring.

Stelling 1: Motion in je webapplicatie is de investering niet waard

De discussie focust op de waarde van motion, erkennend dat het toevoegen ervan kosten en tijd vergt. Echter, afhankelijk van de volwassenheid van de applicatie en de specifieke markt, kan motion de onderscheidende factor zijn die een applicatie onderscheidt van concurrenten. Motion kan zowel functioneel als plezierig zijn, wat bijdraagt aan een rijkere gebruikerservaring.

Stelling 2: Er zijn geen goede motion tools voor het web

De groep bespreekt de uitdagingen bij het vinden van geschikte tools voor het creëren en implementeren van motion in webapplicaties. Hoewel er enige progressie is, blijft het moeilijk om ontwerpvisies naadloos over te brengen naar de daadwerkelijke applicatie, vooral vanwege de technische beperkingen en de noodzaak voor ontwerpers om ook coderingskennis te hebben.

Stelling 3: Animatie moet altijd meaningvol zijn

Het gesprek verkent het concept van "meaningful motion" en hoe dit kan variëren afhankelijk van context en uitvoering. Terwijl sommige animaties direct bijdragen aan de functionaliteit of de navigatie binnen een applicatie, kunnen andere, meer subtiele animaties bijdragen aan de algehele beleving en persoonlijkheid van de applicatie zonder direct noodzakelijk te zijn.

Conclusie

Motion in webapplicaties wordt erkend als een waardevol element dat, mits goed uitgevoerd en met de juiste intentie, significant kan bijdragen aan de gebruikerservaring. Het team van Pixelpillow benadrukt het belang van het zorgvuldig afwegen van de investering tegen de potentiële voordelen. Ze moedigen luisteraars aan om hun ervaringen met motion in webapplicaties te delen, met name animaties die een positieve impact hadden op hun ervaring.

Ook interessant:

Oplossing: Klantportalen

Oplossing: Dealerlocator

Oplossing: Productconfigurator

Oplossing: Webapplicaties