35

Optimaliseren voor Google of voor de gebruiker

In aflevering 35 van Pillowtalk, getiteld "Optimaliseren voor Google of voor de gebruiker?", delen Milan, Joël en Gertjan hun ervaringen na een lange werkdag bij Pixelpillow. Ze benadrukken hun toewijding aan het vak en de uitdagingen die ze ervaren, met name in het navigeren van werk tijdens de COVID-19 pandemie en het balanceren van thuiswerken met kantoorwerk.

UX Fuck-up van de week

Gertjan introduceert een UX fuck-up met betrekking tot de Preview-app van Apple, die gebruikers waarschuwt wanneer tekst onder een zwart kader nog steeds zichtbaar is. Dit leidt tot een discussie over de aandacht van Apple voor gebruikerservaring, zelfs in kleine details, en hoe dit bedrijven beïnvloedt in hun streven naar optimale gebruikerservaringen.

Stelling 1: Optimaliseren voor zoekmachines zorgt voor een suboptimale gebruikservaring

De podcast bespreekt de impact van Google's Web Core Vitals update op de user experience en SEO. Ze stellen dat terwijl Google poogt de gebruikerservaring te meten en te belonen, het soms leidt tot suboptimale praktijken waarbij bedrijven hacks gebruiken om te voldoen aan technische criteria, mogelijk ten koste van de daadwerkelijke gebruikerservaring.

Stelling 2: De enige manier om UX te meten is door met gebruikers te spreken

Het gesprek draait om de uitdagingen van het meten van gebruikerservaring door middel van technische metrieken alleen. Ze concluderen dat directe interactie met gebruikers essentieel blijft voor het begrijpen en verbeteren van de gebruikerservaring, ondanks pogingen van Google en andere technologieën om gebruikersinteracties te kwantificeren.

Stelling 3: Developers vinden altijd een hack of workaround

De discussie erkent dat, ongeacht Google's pogingen om gebruikerservaring te beoordelen en te belonen via SEO, ontwikkelaars en marketeers altijd manieren zullen vinden om het systeem te manipuleren ten gunste van betere zoekresultaten, zelfs als dat ten koste gaat van de echte gebruikerservaring.

Conclusie

De aflevering concludeert dat, hoewel Google's inspanningen om de kwaliteit van de gebruikerservaring te meten en te belonen in theorie waardevol zijn, de praktijk complex en uitdagend blijft. De balans tussen optimaliseren voor zoekmachines en het bieden van een optimale gebruikerservaring is moeilijk te vinden. Ze benadrukken het belang van directe feedback van gebruikers als cruciaal voor echte UX-verbeteringen, naast de technische SEO-vereisten. De voortdurende evolutie van webstandaarden en SEO-praktijken vereist een dynamische aanpak van webontwikkeling en design, met een focus op de echte gebruiker.