Een oneerlijke voorsprong met een goede user interface voor je webapplicatie

Investeren in een goede User Interface (UI) voor je webapplicatie levert je veel meer op dan je denkt. Misschien is je webapplicatie nu ontworpen door techneuten en kan het visueel een stuk beter. Maar nog veel belangrijker: een webapplicatie die aansluit op de behoeften van je klanten verlaagt de druk op je klantenservice, verhoogt de productiviteit én conversie, en zorgt ervoor dat je klanten langer klant blijven. Lees verder en ontdek hoe een sterke UI je webapplicatie omtovert en geef je organisatie een oneerlijk concurrentievoordeel.

Door

Milan

Het belang van een goede UI

In een wereld waar gebruikers steeds hogere verwachtingen hebben (bedankt Coolblue!), is een goede User Interface (UI) voor je webapplicatie cruciaal. Een soepele gebruikservaring gaat veel verder dan een visueel aantrekkelijk design; het zorgt er namelijk voor dat gebruikers makkelijk en efficiënt hun weg door je digitale product kunnen navigeren. Een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface zorgt niet alleen voor een hogere klanttevredenheid, maar geeft je bedrijf ook een (oneerlijk) concurrentievoordeel in een markt die steeds concurrerender wordt.

En dat is niet alleen een mooi sales-praatje van een bureau dat toevallig erg bedreven is in het ontwerpen en bouwen van webapplicaties met een gebruiksvriendelijke user interface 😄 De invloed van een goede UI is onderzocht. Een verzorgde interface van je applicatie:

En – ik kan het niet genoeg benadrukken – dit zijn geen loze beloftes. Er zijn er tal van onderzoeken die aantonen dat een goede UI (user interface dus) zorgt voor bovenstaande voordelen. En dat betekent waarschijnlijk er morgen al winst te behalen is voor. Dat is goed nieuws toch?

Het verschil tussen UI en UX

UI en UX zijn twee termen die vaak worden gebruikt bij het ontwerpen van digitale producten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, betekenen ze niet hetzelfde. UI staat voor User Interface, wat verwijst naar het visuele en interactieve ontwerp van je digitale product, zoals knoppen, menu's, kleuren en lettertypen. UX staat voor User Experience en heeft betrekking op de algehele ervaring van een gebruiker bij het gebruik van datzelfde product.

Hoewel UI en UX dus verschillend zijn, zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede UI is essentieel voor een goede UX, maar het ontwerp van een UI is niet het enige aspect dat de UX beïnvloedt. Andere factoren, zoals de functionaliteit en de inhoud van het product, zijn ook belangrijk bij het creëren van een optimale gebruikerservaring. Bij het ontwerpen van digitale producten is het daarom van cruciaal belang om eerst na te denken over UX en dat vervolgens om te zetten in een steengoede User Interface.

Waarom een goede UI je geld bespaart en conversie verhoogt

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van een goede user interface. Hieronder een aantal positieve effecten met resultaten uit verschillende onderzoeken van toonaangevende usability experts in de markt:

Besparen op klantenservice

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Business Research toonde aan dat een goede UI kan bijdragen aan een lagere belasting van de klantenservice en dus kan leiden tot lagere ondersteuningskosten. Het onderzoek toonde aan dat gebruikers minder vaak contact opnamen met de klantenservice wanneer ze tevreden waren met de gebruikerservaring.

Verhoogde productiviteit

Een studie gepubliceerd in de International Journal of Industrial Ergonomics toont aan dat een gebruiksvriendelijke UI bijdraagt aan een efficiëntere taakuitvoering en daardoor leidt tot verhoogde productiviteit. Het onderzoek laat zien dat de productiviteit bij deelnemers die een gebruiksvriendelijke UI gebruikten significant hoger was dan bij deelnemers die een minder gebruiksvriendelijke UI gebruikten.

Hogere conversie

Een effectieve en aantrekkelijke UI kan leiden tot hogere conversiepercentages, omdat het de gebruiksvriendelijkheid verbetert en het voor gebruikers gemakkelijker maakt om de gewenste actie uit te voeren, zoals het kopen van een product of inschrijven voor een nieuwsbrief. Een onderzoek van Forrester Research toont aan dat een goed ontworpen UI de conversie met wel 200% kan verhogen.

Betere klanttevredenheid en retentie

Een goed ontworpen UI die het gemakkelijk maakt voor gebruikers om hun doelen te bereiken, draagt bij aan een betere algehele gebruikerservaring en klanttevredenheid. Tevreden klanten zijn meer geneigd om positieve recensies achter te laten en het product of de dienst aan te bevelen aan anderen. Volgens het American Customer Satisfaction Index (ACSI) rapport is er een sterke correlatie tussen klanttevredenheid en de kwaliteit van de gebruikerservaring.

Een onderzoek uitgevoerd door UserTesting.com toonde aan dat een goede UI bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring, waardoor gebruikers meer geneigd zijn om een webapplicatie opnieuw te gebruiken. Uit het onderzoek bleek dat 88% van de respondenten die tevreden waren met de gebruikerservaring, aangaven dat ze de webapplicatie waarschijnlijk opnieuw zouden gebruiken. Volgens een rapport van de Nielsen Norman Group kan een verbeterde UX leiden tot een retentieverhoging van 156% in sommige gevallen.

User Interface die aansluit bij je merk

Een aspect van UI-ontwerp dat vaak wordt onderschat, is hoe het je algehele merkbeleving beïnvloedt. Een goed ontworpen gebruikersinterface weerspiegelt je merkidentiteit en versterkt de relatie met je gebruikers. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

Het strategisch inzetten van je UI ontwerp om je merk te ondersteunen, creëert een krachtige en coherente gebruikerservaring die de klantloyaliteit versterkt en je merk onderscheidt in een drukke markt.

Voorbeeld van hoe UX en UI je webapplicatie verbeteren

Een goed voorbeeld van het cruciale belang van een intuïtieve en aantrekkelijke User Interface (UI) is te zien in de algemene reactie van gebruikers op digitale producten die navigatiegemak en visuele consistentie bieden. Websites en applicaties die bekend staan om hun soepele gebruikerservaring, zoals die van grote e-commerce platforms, social media sites en digitale bankdiensten, hebben vaak een paar dingen gemeen: ze zijn intuïtief, visueel aantrekkelijk, en naadloos afgestemd op de verwachtingen van de gebruiker.

Tips en Trucs voor een Effectieve UI

  1. Eenvoud is de sleutel: Houd je ontwerp eenvoudig en ongecompliceerd. Gebruikers moeten niet hoeven te raden wat de volgende stap is die ze moeten zetten.
  2. Consistentie: Zorg ervoor dat je visuele en interactieve elementen consistent zijn in het hele digitale product. Dit omvat kleuren, lettertypes, knopstijlen en zelfs de toon van de tekst.
  3. Toegankelijkheid: Een goede UI is toegankelijk voor iedereen, inclusief gebruikers met beperkingen. Gebruik contrastrijke kleuren, maak tekst leesbaar en zorg voor navigatie die toegankelijk is met toetsenbord of spraakopdrachten.
  4. Feedback: Gebruikers moeten altijd weten wat er gebeurt. Of ze nu een formulier indienen, naar een andere pagina navigeren, of een fout tegenkomen, zorg ervoor dat je applicatie duidelijke en onmiddellijke feedback geeft.
  5. Testen, Testen, Testen: Gebruikerstesten zijn onontbeerlijk. Je kunt niet aannemen dat je weet hoe gebruikers zullen reageren; test je UI met echte gebruikers en sta open voor hun feedback.

Bronvermeldingen:

Ook een oneerlijk voordeel met je webapplicatie?
Wil je de absolute koploper zijn met je webapplicatie? Een goede UI zorgt voor hogere productiviteit, een boost in conversie, lagere druk op je klantenservice en loyalere klanten. Althans, als je het goed doet. Wij denken graag met je mee. Een keer sparren over de mogelijkheden?
Neem contact op
Meer weten...

No items found.
Ook interessant
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
😱
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.