73

Data is hét belangrijkste ingrediënt van goed design

In aflevering 73 van de Pillowtalk-podcast, getiteld "Data is hét belangrijkste ingrediënt van goed design," duiken Milan, Gertjan en hun gast Robin diep in het belang van data voor het ontwerpproces. Ze bespreken hoe essentieel data is voor het maken van onderbouwde ontwerpbeslissingen en hoe het ontwerpproces verbeterd kan worden door het gebruik van data. De discussie verkent de verschillende facetten van het gebruik van data in design, waarbij gast Robin Seetz van Flow Your Money app zijn ervaringen deelt als product owner en zijn visie op hoe data het ontwerp kan informeren en verbeteren.

UX fuck up van de week

Robin deelt zijn ervaring met het off-boarden bij een bank, wat een frustrerend proces bleek te zijn door een reeks onhandige UX-keuzes. Dit voorbeeld benadrukt het belang van een doordachte UX, zelfs in processen waar bedrijven misschien liever niet willen dat gebruikers gemakkelijk navigeren, zoals het annuleren van een service. Verder deelt Robin een persoonlijke "UX-fuck-up" van zijn tijd bij Coolblue, waarin een feature werd ontwikkeld zonder eerst te valideren of gebruikers er wel op zouden klikken.

Stelling 1: Een succesvolle designer baseert design op data

De consensus is dat data cruciaal is voor het maken van geïnformeerde ontwerpbeslissingen. De discussie gaat over het evenwicht tussen kwalitatieve en kwantitatieve data en het belang van voortdurend leren van data om betere ontwerpen te maken. De sprekers zijn het erover eens dat zelfs basale data verzamelen beter is dan ontwerpen op puur intuïtie.

Stelling 2: Een goed ontwerp baseer je zowel op kwalitatieve als kwantitatieve data

De podcast benadrukt het belang van een evenwichtige benadering van data in het ontwerpproces. Kwalitatieve data, zoals gebruikersinterviews, biedt diepgaande inzichten, terwijl kwantitatieve data helpt bij het valideren en schalen van deze inzichten. De discussie erkent dat de verhouding tussen deze soorten data afhangt van de context en de specifieke behoeften van het project.

Stelling 3: Data is nodig om je design te laten landen binnen de organisatie

Data speelt een cruciale rol bij het verkrijgen van buy-in van stakeholders binnen een organisatie. Door te laten zien hoe designkeuzes gebaseerd zijn op concrete data, kunnen designers en product owners hun beslissingen beter onderbouwen en het vertrouwen van het management winnen. Dit onderstreept het belang van voortdurende evaluatie en het leren van geïmplementeerde designs om te blijven verbeteren.

Conclusie

Data is onmisbaar in het moderne ontwerpproces. Het stelt designers in staat om gefundeerde beslissingen te maken, hun werk binnen de organisatie te valideren en continu te leren en verbeteren. Het gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve data, gecombineerd met een voortdurende dialoog met gebruikers, creëert een krachtig fundament voor succesvol design. Milan, Gertjan en Robin benadrukken dat een benadering die sterk leunt op data niet alleen leidt tot betere producten, maar ook designers helpt groeien in hun vakgebied.

Ook interessant:

Podcast #18: Een Product Owner is onze droomklant