72

Moderne User Interfaces zijn voor ouderen onbruikbaar

Het zal je maar gebeuren. Je ogen gaan achteruit, je hoort minder goed en je fijne motoriek holt achteruit. Maar alle relatief jonge designers ontwerpen interfaces met kleine fontgroottes, contrast-arme kleurpaletten en knoppen hebben een doorsnede van 20 pixels. Kortom: moderne User Interface Designs zijn helemaal niet goed bruikbaar voor een oudere doelgroep. En dan hebben we het nog niet over flat design. Een trend in designersland die vanaf 2013 aan populairiteit won en nooit meer is verdwenen. Alles is plat en abstract, maar wil iemand van boven de 60 niet gewoon een agenda icoontje, dat ook echt op een agenda lijkt (skeuomorphism)? Deze aflevering bespreken we dit onderwerp.

Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow introduceren het thema van de podcast, waarbij de focus ligt op de bruikbaarheid van moderne user interfaces voor ouderen. Ze bevinden zich in een nieuwe opnameomgeving en experimenteren met video-opnames, wat zorgt voor wat onwennige momenten. Het onderwerp van vandaag is het potentieel probleem dat flat design en moderne minimalisme niet altijd even toegankelijk of bruikbaar zijn voor oudere gebruikers.

UX fuck-up van de week

Gertjan deelt een persoonlijke ervaring met Nedap Luna, een product ontworpen voor ouderen met dementie. Hoewel het apparaat zelf zeer gebruiksvriendelijk is ontworpen, is het installatieproces complex en daardoor minder toegankelijk. Dit benadrukt het belang van een eenvoudige onboarding, vooral voor producten bedoeld voor ouderen.

Stelling 1: Zonder skeuomorphism snappen ouderen een UI minder goed

Het team bespreekt hoe skeuomorfisme, waarbij interface-elementen lijken op hun fysieke tegenhangers, kan helpen om user interfaces begrijpelijker te maken voor ouderen. Ze zijn het erover eens dat dit ontwerpprincipe van toegevoegde waarde is voor deze doelgroep, omdat het herkenbaarheid en vertrouwdheid biedt, wat de gebruikservaring verbetert.

Stelling 2: Accessibility is een must voor ouderen

Het gesprek gaat verder over de noodzaak van accessibility voor ouderen, waarbij wordt opgemerkt dat veel websites en digitale producten nog steeds ontoegankelijk zijn voor deze groep. Ondanks de focus op fysieke beperkingen zoals verminderd zicht of gehoor, wordt benadrukt dat usability-issues vaak een grotere hindernis vormen voor ouderen dan pure accessibility-kwesties.

Stelling 3: Het einde van clean interfaces is in zicht

De discussie verkent de trend van minimalistisch en flat design naar meer gedetailleerde en rijke ontwerpelementen, inclusief skeuomorfisme. Er wordt gespeculeerd dat deze verschuiving deels gedreven wordt door een verlangen van ontwerpers om zich te onderscheiden en deels door de behoefte aan meer herkenbaarheid en toegankelijkheid voor diverse gebruikersgroepen, inclusief ouderen.

Conclusie

De podcast benadrukt het belang van het ontwerpen met ouderen in gedachten, waarbij zowel skeuomorfisme als accessibility cruciale elementen zijn voor het verbeteren van de digitale ervaring voor deze doelgroep. Het team van Pixelpillow erkent de uitdagingen en mogelijkheden die liggen in het aanpassen van designprincipes om inclusievere en toegankelijkere digitale producten te creëren. Ze nodigen luisteraars uit om hun mening te delen over het gebruik van bevel en emboss-effecten in webdesign en hoe deze trends de toegankelijkheid kunnen beïnvloeden.