7

Het huwelijk tussen design en copywriting

In de zevende aflevering van Pillowtalk discussiëren Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow over de relatie tussen design en copywriting. Deze aflevering draait om het huwelijk tussen design en copywriting en hoe die relatie bijdraagt aan effectieve communicatie. Het team probeert in deze aflevering, net als altijd, de perfecte balans te vinden tussen inhoud en design.

UX fuck up van de week

Thomas, een trouwe luisteraar, meldde een probleem dat hij had tijdens zijn reis met een camper. De tolautomaten op de Europese snelwegen zijn vaak zo ontworpen dat de uitvoer voor kaartjes te hoog of te laag zit voor medium-sized voertuigen zoals zijn busje. Daardoor moet Thomas steeds uitstappen om een kaartje te pakken, wat een groot ongemak is. Dit is een voorbeeld van hoe een slecht ontwerp de gebruikservaring flink kan verstoren.

Stelling 1: Een opdracht zonder copywriter is gedoemd te mislukken

Het team is het erover eens dat teksten een cruciale rol spelen in de communicatie van een merk. Hoewel bedrijven vaak denken dat ze zelf goede teksten kunnen schrijven, is het minstens zo belangrijk om een copywriter de teksten te laten redigeren. Copywriting is essentieel, zeker als het gaat om de kwaliteit van de taal en de consistentie in de boodschap.

Stelling 2: Voor goede webteksten heb je een gespecialiseerde copywriter nodig

Copywriters zijn er in veel verschillende soorten, maar niet iedereen is gespecialiseerd in het schrijven van webteksten. Het team bespreekt het belang van micro copy, zoals teksten in knoppen en menu's, en hoe die een website kunnen maken of breken. Een copywriter met expertise in het schrijven van webteksten kan dus een verschil maken in gebruiksvriendelijkheid.

Stelling 3: We moeten terug naar vaste koppels van art director en copywriter

Dit vaste koppel wordt vooral gebruikt in campagnes en branding, maar bij digitale producten en websites ziet het team dit minder vaak gebeuren. Het koppel werkt in conceptuele contexten goed samen, maar voor de meeste digitale projecten is een vast koppel overbodig. Het is belangrijker om de juiste specialist te vinden die past bij de specifieke opdracht.

Conclusie

"Copywriting, inclusief tone of voice, is onderdeel van design." De consensus is dat copywriting en design nauw met elkaar verweven zijn, vooral omdat copywriting deel uitmaakt van branding. Het zorgt voor consistentie in de communicatie van het merk en helpt bij het creëren van de juiste toon. Het team concludeert dat copywriting altijd een belangrijk onderdeel is van design, maar dat het definiëren van de tone of voice eerder plaatsvindt in de merkstrategie.