55

Volg jij trends, of ben je trendsetter?

In deze aflevering van Pillowtalk, getiteld "Volg jij trends, of ben je trendsetter?", duiken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow in de dynamiek van het volgen van trends versus het zijn van een trendsetter in de wereld van technologie en ontwerp. Ze stellen de vraag hoe bureaus zoals Pixelpillow kunnen navigeren tussen het constant aanpassen aan nieuwe trends en het behouden van een stabiele, efficiënte workflow, gezien de snelle ontwikkelingen in hun vakgebied.

UX fuck up van de week

De UX-fout van deze week betreft websites zoals die van DHL, waar gebruikers op mobiele apparaten problemen ondervinden met het aanpassen van bezorgmomenten door een interfaceprobleem in Safari. Dit voorbeeld illustreert hoe een kleine wijziging in een browser grote gevolgen kan hebben voor de gebruikerservaring en hoe belangrijk het is voor ontwerpers om up-to-date te blijven met technologische ontwikkelingen.

Stelling 1: De trend in de markt is niet altijd de beste oplossing

De discussie richt zich op het dilemma van het al dan niet volgen van markttrends, met Figma als specifiek voorbeeld. Terwijl Figma steeds meer de voorkeurstool wordt binnen de ontwerpcommunity, debatteren Milan, Joël en Gertjan over de voors en tegens van het overstappen van Sketch naar Figma. Ze benadrukken dat het belangrijk is om kritisch te zijn op trends en te evalueren of een nieuwe tool of technologie daadwerkelijk voordelen biedt voor hun workflow en het eindproduct.

Stelling 2: Pionieren is leuk, maar ook kostbaar

Deze stelling onderzoekt de kosten en baten van het pionieren met nieuwe technologieën of workflows. Ze reflecteren op hoe het vroegtijdig adopteren van nieuwe methoden, zoals hun aanpak van user experience (UX) design, Pixelpillow heeft gepositioneerd als een voorloper, maar erkennen ook dat pionieren tijd en middelen vergt die niet altijd direct resultaat opleveren.

Stelling 3: Liever een trend zetten dan een trend volgen

De laatste stelling gaat over de waarde van het zetten van trends versus het volgen ervan. Milan uit zijn persoonlijke voorkeur voor het zijn van een trendsetter, maar benadrukt ook de praktische overwegingen en mogelijke risico's. Ze concluderen dat een balans tussen innovatie en bewezen methodes essentieel is voor succes.

Conclusie

De aflevering benadrukt de complexiteit van het navigeren tussen het volgen van trends en het zijn van een innovator in het snel veranderende landschap van technologie en design. De heren van Pixelpillow delen hun ervaringen en inzichten over het maken van strategische keuzes die zowel creatieve voldoening als zakelijk succes opleveren, met een focus op gebruikerservaring en het continu evalueren van tools en methodes binnen hun design- en ontwikkelingsprocessen.