33

Design-first, technology second

In de podcast 'Design-first, technology second' starten Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow met een humoristische noot over Milan's vergeten oplader, wat een race tegen de klok inluidt voor deze aflevering. Ondanks de haast, delen ze een licht moment over recente bezoeken aan de kapper en een prijsverhoging die Milan moest betalen, wat de toon zet voor een aflevering die zich richt op het belang van een design-first benadering in de digitale wereld.

UX Fuck-up van de Week

Gertjan deelt een frustrerende ervaring met een online aankoop bij Jeans Center, waarbij technische problemen met de Triodos-app leiden tot een leeg winkelmandje na het bijna voltooien van de transactie. Deze UX-fout illustreert hoe kleine technische mankementen een grote impact kunnen hebben op de gebruikerservaring, zelfs bij eenvoudige online aankopen.

Stelling 1: IT-bedrijven redeneren niet vanuit gebruiker

De discussie richt zich op de observatie dat veel IT-bedrijven vaak vanuit technische oplossingen redeneren in plaats van de behoeften van de gebruiker voorop te stellen. Ze merken op dat dit vooral zichtbaar is bij bedrijven met een standaardoplossing, waarbij de neiging bestaat om klantwensen in een bestaand keurslijf te persen, wat ten koste gaat van de gebruikservaring.

Stelling 2: Standaardoplossing is niet de heilige graal

Het gesprek draait om de beperkingen van standaardoplossingen en hoe deze de creativiteit en flexibiliteit in het ontwerpproces kunnen beknotten. Ze bespreken hoe maatwerk vaak noodzakelijk is om echt innovatieve en gebruikersgerichte oplossingen te bieden, zelfs als dit meer inspanning en middelen vergt.

Stelling 3: Bij Design-first moet techniek betrokken worden

De podcast benadrukt het belang van het betrekken van technische expertise vroeg in het ontwerpproces, zelfs wanneer een design-first benadering wordt gehanteerd. Dit zorgt ervoor dat ontwerpen realistisch en uitvoerbaar blijven, met een balans tussen creatieve vrijheid en technische haalbaarheid.

Conclusie

Milan, Joël en Gertjan concluderen dat een design-first benadering, met vroegtijdige betrokkenheid van technische expertise, cruciaal is voor het creëren van effectieve en gebruiksvriendelijke digitale producten. Ze benadrukken dat dit niet alleen leidt tot betere oplossingen voor gebruikers, maar ook technische en financiële verrassingen in latere stadia van het project kan voorkomen. Het belang van een goede balans tussen design en technologie staat centraal in hun discussie, waarbij ze erkennen dat zowel creativiteit als technische realiteit essentieel zijn voor succes in de digitale wereld.