18

Een Product Owner is onze Droomklant

De rol van de Product Owner: Cruciaal voor Succesvolle Producten

In deze podcast-aflevering van Pillowtalk gaat het team van Pixelpillow dieper in op de rol van de product owner en waarom deze essentieel is voor het succes van een product.

Wat is de rol van een product owner?

Een product owner is de persoon binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en strategische richting van een product. Deze rol omvat het verzamelen van wensen en visies van zowel interne als externe stakeholders en het uitstippelen van een roadmap voor de productontwikkeling.

De UX fuck-up van deze week

Gertjan deelt zijn recente ervaring met het vinden van onverwachte kosten op zijn creditcard, wat leidde tot het ontdekken van een maandelijkse betaling voor een onbedoelde aankoop. In de podcast wordt besproken hoe Gertjan de Jong werd geconfronteerd met een UX-fout bij het beheren van abonnementen in de Apple Play Store. Hij ontdekte dat het moeilijk was om binnen de app zijn abonnementen te vinden, wat resulteerde in verwarring en frustratie. Zelfs na grondig zoeken en Google gebruiken, bleek de weg naar abonnementen niet duidelijk gemarkeerd. Deze UX-fout illustreert het belang van een intuïtief en gebruiksvriendelijk ontwerp om de gebruikerservaring te verbeteren.

Waarom een product owner een droomklant is

Gertjan, Joël en Milan bespreken waarom een product owner als droomklant wordt beschouwd. Ze benadrukken de continuïteit, toewijding en focus op het product die een product owner biedt, wat resulteert in betere strategische beslissingen en effectieve productontwikkeling.

Stelling 1: Alleen producten met een product owner worden succesvol

Gertjan, Milan en Joël bespreken hoe een product owner verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en strategische richting van een product. Ze illustreren dit met een voorbeeld van Gertjan die via zijn creditcard onverklaarbare kosten ontdekte, en hoe dit te maken had met de usability van Apple's abonnementsservices. Ze concluderen dat een product owner essentieel is voor het succes van een product, omdat deze persoon de belangen van alle stakeholders behartigt, de rode draad bewaakt, en een productvisie neerzet.

Stelling 2: "Een goede product owner snapt hoe een product technisch werkt"

Het trio bespreekt of het noodzakelijk is voor een product owner om diepgaande technische kennis te hebben. Ze benadrukken dat terwijl technische kennis handig kan zijn, het vermogen om de impact van technische aspecten op het product te begrijpen cruciaal is. Ze concluderen dat hoewel technisch inzicht niet vereist is, het hebben ervan vaak voorkomt bij goede product owners en hen in staat stelt beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Stelling 3: "Een goede product owner heeft continuïteit in het begrip van het product"

Het gesprek richt zich op de rol van continuïteit in het begrip van het product. Ze benadrukken het belang van een product owner die de ontwikkeling van het product overziet en begrijpt dat het product niet in een vacuüm bestaat. Ze bespreken hoe een goede product owner in staat is om de balans te vinden tussen commerciële, technische en tijdsaspecten van productontwikkeling, waardoor ze beter in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen.

Conclusie:

In de podcast wordt besproken waarom Pixelpillow graag samenwerkt met product owners. Een product owner is iemand die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en strategische richting van een product, waarbij hij of zij de belangen van verschillende stakeholders behartigt en een roadmap uitstippelt. Pixelpillow ziet product owners als hun droomklanten omdat zij zorgen voor continuïteit, een helikopterview behouden en zich volledig verantwoordelijk voelen voor het succes van het product. Door de aanwezigheid van een product owner kan het product zich beter ontwikkelen en kunnen interne weerstanden beter worden gepareerd.

Hoewel technische kennis geen vereiste is voor een goede product owner, wordt vaak gezien dat goede product owners wel begrijpen hoe een product technisch werkt. Dit inzicht stelt hen in staat om weloverwogen keuzes te maken en de impact van technische aspecten op het uiteindelijke product te begrijpen. Hoewel technische kennis niet essentieel is, kan het hebben van dit begrip een voordeel zijn, vooral in situaties waarbij beslissingen moeten worden genomen met betrekking tot technische aspecten van het product.