67

Women in Tech (met Alexandra van der Zee, Beeproger)

In aflevering 67 van Pillowtalk nodigen is Alexandra van der Zee van Beeproger te gast om te praten over vrouwen in de technologiebranche. Het centrale thema is hoe IT en technologie nog altijd worden gedomineerd door mannen, wat het voor vrouwen uitdagend maakt om in deze sector een plezierige en veilige werkomgeving te vinden. Ze bespreken mogelijke oplossingen zoals positieve discriminatie en gedragsaanpassingen van mannen.

UX Fuck-up van de Week

De UX-fout van de week gaat over een ervaring met de GGD, waarbij een afspraak plotseling werd verzet en Milan een eerder ingevuld lang formulier opnieuw moest invullen omdat zijn gegevens uit het systeem waren verwijderd. Dit voorval benadrukt het gebrek aan effectieve processen en systemen bij sommige organisaties, wat kan leiden tot frustraties bij gebruikers.

Stelling 1: Vrouwen in IT zijn minder competent dan hun mannelijke collega's

Alexandra, Milan en Joël bespreken de misvatting dat vrouwen minder competent zouden zijn dan mannen in de IT-sector. Alexandra benadrukt dat vrouwen vaak aan hogere standaarden worden gehouden en daardoor juist overpresteren, hoewel ze nog steeds worden gezien als minder competent. Dit leidt tot een discussie over hoe vrouwen en mannen worden beoordeeld in hun rollen en hoe dit de sector als geheel beïnvloedt.

Stelling 2: Positieve Discriminatie

De discussie gaat verder met het onderwerp positieve discriminatie als een methode om meer vrouwen in de techindustrie te krijgen. Er wordt erkend dat, hoewel dit controversieel kan zijn, het noodzakelijk kan zijn om de genderbalans te verbeteren en een meer inclusieve werkomgeving te creëren. Ze erkennen de complexiteit en de mogelijke weerstand tegen positieve discriminatie maar zien het als een stap naar een meer evenwichtige sector.

Stelling 3: Mannen moeten hun gedrag aanpassen

Het gesprek richt zich vervolgens op de noodzaak voor mannen om hun gedrag aan te passen om een meer uitnodigende en ondersteunende omgeving voor vrouwen in de techindustrie te creëren. Ze bespreken hoe subtiele veranderingen in communicatie en bedrijfscultuur een groot verschil kunnen maken in het verwelkomen en behouden van vrouwelijk talent.

Conclusie

De podcast eindigt met de consensus dat er nog veel werk aan de winkel is om gelijkheid in de techindustrie te bereiken. De deelnemers zijn het erover eens dat bewustwording, positieve discriminatie, en gedragsaanpassingen allemaal noodzakelijke stappen zijn om een meer inclusieve en diverse technologiebranche te creëren. Ze moedigen zowel mannen als vrouwen aan om actief bij te dragen aan deze veranderingen en delen hun eigen inspanningen om bij Pixelpillow en Beeproger aan deze idealen te werken.