64

Voor deze klanten werken wij absoluut niet!

In deze aflevering van Pillowtalk bespreken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow het concept van een 'deurbeleid' voor het aannemen van klanten. Ze belichten het belang van het kiezen voor samenwerkingen die niet alleen commercieel aantrekkelijk zijn, maar ook moreel en ethisch in lijn liggen met de waarden van hun bureau. Ze benadrukken dat, ondanks dat ze een commerciële organisatie zijn, er sectoren zijn waarmee ze bewust niet willen werken, omdat deze negatieve effecten op de samenleving kunnen hebben.

UX Fuckup van de Week

Gertjan deelt een frustrerende ervaring met het verzamelen van documenten voor de Belastingdienst, waarbij hij specifiek in gaat op de problemen met het portaal van de Goudse Verzekeringen. Ondanks dat de Belastingdienst goed functioneert, ontdekt hij dat essentiële documenten niet digitaal beschikbaar zijn bij de Goudse, wat leidt tot onnodig tijdverlies en verwarring.

Stelling 1: Elk bureau moet een deurbeleid hebben

Het team bespreekt het idee dat elk bureau, inclusief Pixelpillow, een duidelijk deurbeleid zou moeten hebben over met welke klanten ze wel of niet willen werken. Dit beleid helpt om ethisch te handelen en zorgt ervoor dat het werk dat ze aannemen in lijn is met hun waarden. Ze bespreken specifieke sectoren en types klanten waarmee ze liever niet samenwerken, zoals de online gokindustrie, vanwege de negatieve maatschappelijke impact.

Stelling 2: Elk bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om ethisch om te gaan met klantenopdrachten

De discussie gaat verder over de verantwoordelijkheid van elk bedrijf, niet alleen bureaus, om ethisch te handelen bij het aannemen van klantenopdrachten. Ze benadrukken het belang van een moreel kompas en het aankaarten van twijfelachtige praktijken, zoals dark patterns in webdesign. Het gesprek illustreert de nuances van ethisch zakendoen en het belang van transparantie en integriteit.

Stelling 3: Er zou een keurmerk moeten zijn

Het idee van een keurmerk waaraan je kunt zien voor welke branches een bedrijf niet werkt wordt besproken. Hoewel ze erkennen dat dit kan helpen bij transparantie naar klanten toe, vragen ze zich af of er werkelijk behoefte aan is. Ze vergelijken het met bestaande keurmerken zoals BCorp-certificering en bespreken het potentieel van een dergelijk keurmerk voor het versterken van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven.

Conclusie

De aflevering benadrukt het belang van ethisch ondernemen en het hebben van een duidelijk deurbeleid. Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow onderstrepen hoe essentieel het is voor bureaus en andere dienstverlenende organisaties om vooraf te bepalen met welke klanten ze willen werken, gebaseerd op gedeelde waarden en ethische overwegingen. Ze sluiten af met een oproep aan luisteraars om hun eigen ervaringen en beleid rond klantselectie te delen, benadrukkend dat ethiek in het bedrijfsleven een voortdurende dialoog en evaluatie vereist.