50

Is WCAG wel zo toegankelijk?

Milan opent de discussie met de vraag of de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) wel echt toegankelijk zijn, wat direct leidt tot een dieper onderzoek van WCAG 2.0 richtlijnen, vooral gericht op contrast. Ze introduceren het Advanced Perceptual Contrast Algorithm (APCA) uit de nieuwe WCAG 3.0 als een mogelijke oplossing voor bestaande contrastberekeningsproblemen.

UX fuck up van de week

Het team bespreekt de frustraties rond het maken van een afspraak voor een coronatest via de officiële website, waarbij het niet mogelijk is om voor meerdere personen tegelijk een afspraak te maken. Deze situatie belicht een gebrek aan gebruikersvriendelijkheid en efficiëntie, wat extra onnodige stappen voor de gebruiker veroorzaakt.

Stelling 1: Iedereen moet WCAG-richtlijnen hebben gelezen

Het team bespreekt of het nodig is voor professionals in hun vakgebied om de WCAG-richtlijnen volledig door te lezen. Ze concluderen dat, hoewel het niet realistisch is om te verwachten dat iedereen deze richtlijnen volledig gelezen heeft, een algemeen begrip van de principes en het doel achter WCAG essentieel is voor hun werk.

Stelling 2: Beter contrast is de grootste quick win

Er wordt besproken dat het verbeteren van contrast waarschijnlijk de meest directe en eenvoudige manier is om de toegankelijkheid van een website te verbeteren. Vooral omdat veel mensen visuele beperkingen hebben die variëren van kleurenblindheid tot de noodzaak van een bril, wat maakt dat aanpassingen in contrast en tekstgrootte een brede impact kunnen hebben.

Stelling 3: WCAG 3.0 en het nieuwe contrast algoritme

Het gesprek draait om de introductie van APCA in WCAG 3.0 en hoe dit het leven van ontwerpers zou kunnen verbeteren door een meer accurate manier te bieden om contrast te berekenen. Dit zou niet alleen de toegankelijkheid verbeteren, maar ook meer creatieve vrijheid teruggeven aan ontwerpers.

Conclusie

De podcast benadrukt het belang van toegankelijkheidsrichtlijnen en hoe verbeteringen in WCAG 3.0, zoals APCA, een positieve invloed kunnen hebben op zowel gebruikers met beperkingen als op het werk van ontwerpers. Er wordt ook erkend dat, hoewel niet iedereen de WCAG-richtlijnen volledig zal lezen, een algemeen begrip van toegankelijkheidsprincipes cruciaal is in hun vakgebied. Het team van Pixelpillow deelt een open uitnodiging voor feedback en discussie over toegankelijkheid en de uitdagingen en kansen die het met zich meebrengt.