48

The Metaverse

In de podcast Pillowtalk S01E48 duiken Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow diep in het concept van de Metaverse, een term geherintroduceerd door Mark Zuckerberg (Meta, voorheen Facebook). Ze bespreken de potentie van deze virtuele wereld, die een mengeling belooft te zijn van digitale en fysieke realiteit, en vragen zich af of onze toekomst volledig digitaal zal zijn of dat het concept een grote flop wordt.

UX fuck up van de week

De UX fuck-up van de week betreft een persoonlijke ervaring van Milan met IKEA, waarbij het glazen frontje van zijn combi magnetron spontaan brak. Ondanks een aanvankelijk begripvolle klantenservice, kreeg hij later een teleurstellende en passief-agressieve reactie per e-mail. Deze situatie belicht de inconsistentie in klantenservice en communicatie, die van warm en zorgzaam naar koud en beschuldigend kan omslaan, wat een aanzienlijke UX-fout onthult.

Stelling 1: De Metaverse is gedoemd te mislukken

Het team bespreekt of de Metaverse, ondanks de knullige presentatie door Meta, een succes zal worden of niet. Ze komen tot de conclusie dat hoewel het moeilijk is te voorspellen, de Metaverse niet per se gedoemd is te mislukken. De visie is ballsy en heeft potentie, afhankelijk van hoe naadloos en geïntegreerd deze virtuele wereld met de fysieke wereld kan samensmelten.

Stelling 2: Augmented Reality (AR) moet je nu doen

Over AR zijn ze het eens dat het nu al waardevol is, met toepassingen die variëren van gaming tot praktische hulpmiddelen zoals meubelplaatsing via apps zoals IKEA. AR biedt al een nuttige laag over de realiteit heen die het dagelijks leven kan verrijken.

Stelling 3: We leven al in de Matrix

De discussie verkent het idee, voorgesteld door Elon Musk, dat we mogelijk al in een simulatie leven. Hoewel ze geen definitief antwoord geven, neigen ze naar de gedachte dat ons vlees en bloed toch echt in de huidige realiteit aanwezig is, ondanks de intrigerende speculaties over leven binnen een gesimuleerde realiteit.

Conclusie

De podcast eindigt met een reflectie op de zin en het potentieel van de Metaverse. Als het concept zelfs maar eenvoudige menselijke interacties kan verbeteren of vergemakkelijken, zoals een grootmoeder die haar kleinkind vaker ziet, dan kan het de moeite waard zijn. De toekomst van de Metaverse blijft onzeker, maar het biedt een fascinerende kijk op hoe technologie onze interacties en ervaringen kan vormgeven, zowel digitaal als fysiek.