37

We doen alleen wat bij ons past

In de Pillowtalk podcast bespreken Milan, Joël, en Gertjan hun ervaringen en meningen over gebruikservaring in zowel het digitale domein als daarbuiten. Deze aflevering duikt in de keuzes die zij als bureau maken met betrekking tot welke klanten ze wel of niet accepteren, op basis van of een project of klant bij hun past en hun persoonlijke waarden en principes.

UX Fuck-up van de Week

Ze bespreken een UX fuck-up met betrekking tot een inconsistente ervaring bij het doen van een oogmeting bij verschillende opticiens, waarbij de verkregen resultaten aanzienlijk verschilden. Dit roept vragen op over de betrouwbaarheid van dergelijke diensten en de transparantie van bedrijven in het algemeen.

Stelling 1: Persoonlijke waarden gaan altijd boven commercieel belang

Milan, Joël en Gertjan bespreken situaties waarin persoonlijke waarden in conflict komen met commerciële belangen. Ze overwegen of en wanneer het acceptabel is om werk aan te nemen dat mogelijk tegen hun persoonlijke overtuigingen ingaat. Ze erkennen dat iedereen een breekpunt heeft waarbij commerciële belangen zwaarder kunnen wegen, maar benadrukken het belang van het aligneren van werk met persoonlijke en bedrijfswaarden om betekenisvol werk te kunnen doen.

Stelling 2: Als je geen harde lijn trekt voor wie je wilt werken, is het een slippery slope

De discussie gaat verder over het belang van het stellen van duidelijke grenzen aan het type klanten en projecten dat ze accepteren. Ze overwegen de risico's van het niet hebben van deze grenzen, wat kan leiden tot morele en ethische dilemma's. De hosts erkennen dat hun meningen over deze kwestie uiteenlopen en dat het vinden van een balans tussen principes en zakelijke overwegingen een constante uitdaging is.

Stelling 3: Te veel in een bepaalde markt werken zorgt voor minder diversiteit

Het gesprek verkent de nadelen van te gespecialiseerd zijn in een bepaalde markt of sector, waardoor het risico ontstaat dat men in een echo-kamer terechtkomt, waarbij innovatie en creativiteit beperkt kunnen worden. Ze benadrukken het belang van diversiteit in klanten en projecten om een rijke, gevarieerde werkomgeving te behouden die bevorderlijk is voor groei en ontwikkeling.

Conclusie

De podcast benadrukt het belang van het aligneren van werk met zowel persoonlijke waarden als die van het bureau en het stellen van duidelijke grenzen aan het type werk dat ze aannemen. Milan, Joël en Gertjan reflecteren op de complexiteit van deze beslissingen en erkennen dat er geen one-size-fits-all antwoord is. Ze sluiten af met een oproep aan luisteraars om hun ervaringen en gedachten over dit onderwerp te delen, onderstrepend dat voortdurende dialoog en reflectie essentieel zijn voor het navigeren in het complexe landschap van klantrelaties en bedrijfsethiek.