36

Het nut van designtokens

In aflevering 36 van Pillowtalk, getiteld "Het nut van Designtokens", starten Milan, Joël, en Gertjan met persoonlijke updates over hun week. Gertjan deelde zijn campingervaring, die hij ontspannend vond omdat hij thuis altijd dingen ziet die moeten gebeuren, terwijl dat op de camping niet zo is. Milan probeerde weer sportief te zwemmen na lange tijd en ze bespreken kort de toevoeging van ziekenhuizen aan het vaccinatieproces.

UX Fuck-up van de Week

De UX fuck-up van de week wordt geïntroduceerd door Joël, die een verhaal van hun collega Arjen deelt over een bezoek aan de autowasstraat de Wasbeer.eu op een feestdag. Ondanks de website aangaf dat de wasstraat open was, bleek deze gesloten vanwege speciale schoonmaakuren die niet duidelijk waren aangegeven op de website.

Stelling 1: Miscommunicatie tussen design en techniek zorgt voor de meeste fouten in de implementatiefase

De discussie focust op het potentieel van designtokens om de kloof tussen design en techniek te overbruggen, met als doel minder fouten in de implementatiefase. Designtokens worden gezien als een gestructureerde manier om design consistent te houden over verschillende platforms, maar de vraag blijft of dit daadwerkelijk miscommunicatie oplost.

Stelling 2: Designtokens alleen kunnen een designsysteem niet borgen

De podcasters bespreken of designtokens voldoende zijn om een consistent designsysteem te waarborgen. Ze concluderen dat designtokens voornamelijk bedoeld zijn voor basale designelementen zoals typografie en kleuren, maar dat ze niet alle aspecten van een designsysteem kunnen dekken.

Stelling 3: Designtokens zijn in de toekomst overbodig, omdat ontwerp direct gekoppeld is aan code

De discussie verkent het idee dat in de toekomst ontwerpen direct aan code gekoppeld kunnen worden, waardoor designtokens mogelijk overbodig worden. Ze bespreken technologieën die design en code dichter bij elkaar brengen, maar blijven sceptisch over of designtokens uiteindelijk overbodig zullen zijn.

Conclusie

De aflevering sluit af met gemengde gevoelens over designtokens. De podcasters erkennen het potentieel van designtokens om consistentie in design te brengen over verschillende platforms, maar ze twijfelen of designtokens de beste oplossing zijn voor de uitdagingen in de communicatie tussen design en techniek. Ze nodigen luisteraars uit die ervaring hebben met designtokens om hun inzichten te delen.