32

Rol van Design in de Politiek

Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow delen in de podcast 'Pillowtalk' hun gedachten over de rol van design in de politiek. Aan de hand van luchtige anekdotes over AstraZeneca en Philips Hue, introduceren ze de luisteraars in hun wereld van design en politieke betrokkenheid.

UX Fuck-up van de Week

Joël deelt een persoonlijke ervaring over een mislukte online bestelling voor zijn zusje door een falende autocomplete functie. Dit voorval zet aan tot discussie over het belang van accurate en gebruikersvriendelijke ontwerpelementen, zelfs in ogenschijnlijk kleine details als adresinvulvelden.

Stelling 1: Kleur van partijlogo bepaalt electoraat

De discussie concentreert zich op de psychologische impact en historische betekenis van kleurgebruik in politieke partijlogo's. De heren overwegen of de kleur van een partijlogo werkelijk het electoraat beïnvloedt, of dat traditionele associaties en historische contexten meer gewicht in de schaal leggen.

Stelling 2: Met goed design win je verkiezingen

Er wordt gespeculeerd over het vermogen van goed design en informatie-architectuur om verkiezingen te winnen. Aan de hand van voorbeelden zoals de campagnes van Obama en de huisstijl van de VVD, bespreken ze of en hoe design kan bijdragen aan politiek succes.

Stelling 3: Politieke Partijen kunnen leren van designbureaus

De laatste stelling keert de discussie om door te suggereren dat niet alleen politieke partijen van designbureaus kunnen leren, maar dat mogelijk designbureaus ook iets kunnen opsteken van de manier waarop politieke partijen hun doelgroep benaderen en onderzoek doen.

Conclusie

De conclusie van de podcast is tweeledig. Enerzijds erkennen Milan, Joël en Gertjan dat design en kleurgebruik een belangrijke rol spelen in de politiek door associaties en historische connotaties. Anderzijds benadrukken ze het belang van directe betrokkenheid en communicatie met de kiezers, iets waar designbureaus van kunnen leren. Het is duidelijk dat zowel design als directe interactie essentieel zijn voor het succes van politieke campagnes.