29

Bedrijfscultuur op afstand

Milan, Joël en Gertjan van Pixelpillow bespreken het fenomeen misofonie en de dynamiek binnen hun team. Ze besluiten de podcast te wijden aan de impact van remote werken op de bedrijfscultuur, gezien de voortdurende coronacrisis.

UX Fuck-up van de Week

In plaats van een UX-fout bespreken ze een UX-winst met betrekking tot de website van mobiel.nl. Milan benadrukt hoe de site het bestelproces vergemakkelijkt met een slimme donatie na een verificatiebetaling en een visuele gids voor het vinden van documentnummers op ID's, wat het proces aanzienlijk versoepelt en een voorbeeld is van uitstekend UX-design.

Stelling 1: Cultuur op Afstand is Minder Gezellig

Het team bespreekt dat, ondanks inspanningen om op afstand werken gezellig te maken, het nooit hetzelfde gevoel geeft als samen op kantoor zijn. Ze missen de spontane interacties, zoals koffiepauzes en PlayStation-sessies, die bijdragen aan een teamgevoel en hoe thuiswerken dit beïnvloedt.

Stelling 2: Gemeenschappelijke Cultuur is Cruciaal voor Remote Werken

De groep reflecteert op hoe een sterke, gedeelde bedrijfscultuur essentieel is voor effectief samenwerken op afstand. Ze merken op dat Pixelpillow al een flexibele cultuur had die balans tussen werk en privé bevordert, wat de overgang naar remote werken vergemakkelijkte. Ze stellen dat hoewel remote werken kan functioneren, persoonlijke interactie op kantoor de voorkeur heeft voor het behouden van een sterke bedrijfscultuur.

Stelling 3: Werken bij een Grote Bank Gaat Niet om de Cultuur

Het gesprek verkent het idee dat werknemers bij grote banken of corporates niet primair voor de cultuur kiezen, maar eerder voor zekerheid, voordelen en professionele groeimogelijkheden. Ze speculeren dat de werkomgeving bij grote organisaties minder persoonlijk is, met minder nadruk op cultuur, maar erkennen dat dit sterk afhangt van individuele ervaringen en afdelingen binnen de organisatie.

Conclusie

Het team concludeert dat remote werken en de bijbehorende bedrijfscultuur sterk afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeuren en de aard van het werk. Ze benadrukken dat een sterke, gemeenschappelijke cultuur belangrijk blijft voor effectieve samenwerking, of dit nu op afstand of in persoon is. De discussie onderstreept de diversiteit aan werkervaringen en de unieke uitdagingen die remote werken met zich meebrengt voor het behoud van bedrijfscultuur en teamdynamiek.