22

Wat is er mis met Slow Adopters?

Milan, Joël en Gertjan bespreken in hun podcast hoe ze de 22e aflevering op een bijzondere wijze beginnen door op een ongebruikelijk tijdstip op te nemen om het eenjarig bestaan van de podcast te vieren. Milan licht toe dat ze het gaan hebben over 'slow adopters', terwijl ze toasten met champagne. Dit zet de toon voor een aflevering vol met discussies over technologie, gebruikerservaring en innovatie.

UX Fuck-up van de Week

De UX fuck-up van deze week betreft een ervaring van Gertjan met Aegon, waarbij hij zich moest identificeren via een app. Deze vereiste het downloaden van een native app en een telefoon met NFC-chip, wat Gertjan niet had. Dit leidde tot frustratie, omdat het niet alleen omslachtig maar ook uitsluitend bleek. Deze situatie benadrukt hoe belangrijk het is om gebruikerservaringen te optimaliseren en te overwegen hoe technologische vereisten bepaalde gebruikers kunnen uitsluiten.

Stelling 1: Slow Adopters vertragen innovatie

De discussie over deze stelling onthult dat slow adopters niet noodzakelijkerwijs innovatie vertragen. In plaats daarvan stellen Milan, Joël en Gertjan dat innovatie doorgaat, maar de acceptatie binnen de mainstream kan vertragen als een groter deel van de markt niet snel nieuwe technologieën adopteert. Ze halen voorbeelden aan zoals de ondersteuning voor verouderde software en hardware, die extra kosten met zich meebrengt en de ontwikkeling kan vertragen.

Stelling 2: Early Adopters zijn vooral interessant voor marketeers

De podcasthosts bespreken hoe early adopters vaak gezien worden als de ideale doelgroep voor marketeers vanwege hun interesse in het nieuwste van het nieuwste. Echter, door voorbeelden zoals de iPhone SE en de verschillende strategieën van Microsoft en Sony met hun consoles te bespreken, suggereren ze dat slow adopters misschien een onontgonnen markt vormen die net zo waardevol kan zijn.

Stelling 3: Niet rekening houden met Slow Adopters is niet inclusief

Door de ervaring van Gertjan met Aegon en andere voorbeelden aan te halen, benadrukken Milan, Joël en Gertjan het belang van inclusiviteit in technologische ontwikkelingen. Ze bespreken hoe ouderen of mensen met een beperkt budget worden uitgesloten door snelle cycli van productreleases en updates, wat leidt tot een discussie over de verantwoordelijkheid van bedrijven om toegankelijk te blijven voor alle gebruikers.

Stelling 4: Bedrijven zouden cycli moeten veranderen en minder producten per jaar moeten releasen

De gastheren bespreken hoe de jaarlijkse releasecycli van producten zoals de iPhone bijdragen aan een cultuur van constante vervanging, wat niet duurzaam is. Ze erkennen dat hoewel het wenselijk zou zijn als bedrijven hun releasecycli zouden aanpassen om duurzamer te zijn, de realiteit is dat economische drijfveren en consumentengedrag dit onwaarschijnlijk maken. Ze concluderen dat verandering in deze dynamiek vanuit zowel bedrijven als consumenten onwaarschijnlijk is.

Conclusie

Milan, Joël en Gertjan sluiten de podcast af met een realistische kijk op de besproken onderwerpen. Ze benadrukken het belang van bewustzijn rondom gebruikerservaringen en de impact van technologische ontwikkelingen op verschillende groepen mensen. Hoewel ze erkennen dat de huidige trends van snelle productcycli en de focus op early adopters waarschijnlijk niet snel zullen veranderen, hopen ze dat er meer aandacht komt voor inclusiviteit en duurzaamheid binnen de tech industrie.