Waarom ontwerpers niet moeten programmeren(of toch wel?)

Designers moeten niet programmeren, hoor je vaak. Het leidt tot zwakke interfaces, ontevreden klanten en torenhoge kosten. Maar is dat wel zo? Ontdek het in dit artikel.

Als designer moet je code kunnen schrijven. Beheers je dit niet, dan ontwerp je nooit goede websites en apps. Ben jij het met deze stelling eens? Dan valt daar best veel voor te zeggen.

Zonder programmeerkennis maak je snel te complexe ontwerpen. Bedenk je onuitvoerbare oplossingen. Of verspil je budget aan mogelijkheden die niemand gebruikt. Maar er is ook een keerzijde.

Dankzij nieuwe tools heb je als ontwerper steeds minder programmeerkennis nodig. En laat je je creativiteit niet inperken door vermeende technische belemmeringen.

Het leidt tot de vraag wat nu beter is voor een programmeur:
Should designers no code or should they know code? Dit is onze visie.

Kennis van van code maakt je een betere designer

Moet je goed kunnen koken om te weten wat lekker eten is? Wat ons betreft niet en dit geldt ook voor programmeren. Maar kennis van code is wel handig.
Heb je als UX en UI designer kennis van programmeren, dan weet je hoe pagina’s en apps worden opgebouwd. En kun je daar rekening mee houden bij je ontwerpen.

Het afgelopen decennium veranderde er veel. Vroeger was de technische uitvoerbaarheid van een ontwerp leidend. Zo was het gebruik van fonts uit den boze en mocht je slechts gebruik maken van 256 kleuren. Ook bestond responsive webdesign nog niet.

Tegenwoordig kan er veel meer. En het is makkelijker dan ooit om een complexe lay-out te implementeren. Kennis van code is daardoor niet langer cruciaal. Maar het is wel een voordeel.

Volg je als ontwerper technische ontwikkelingen op de voet, dan ga je mee in de flow. Door nieuwe technieken en inzichten te verwerken in je designs onderscheid je je. Dit houdt je scherp en leidt vaak tot betere eindproducten.

Aan de andere kant kun je ook te veel weten. Mogelijk raak je je onbevangenheid kwijt of zie je overal beren op de weg.

Onder de streep geloven we dat je als ontwerper meer baat hebt bij kennis, dan dat het je beperkt.

💡 Onthoud dit

Je hoeft als designer niet alles te kunnen. Als je van elkaar maar weet wat je doet.

Programmeerkennis helpt bij bepalen haalbaarheid ontwerp

CodePen is een online ontwikkel- en testplatform voor HTML-, CSS- en JS-code. Het is een ideale speeltuin voor ontwikkelaars. Maar heb je het nog wel nodig als ontwerper?

Op de vraag of je CodePen nog nodig hebt is ons genuanceerde antwoord: minder dan vroeger.

Het realiseren van een complexe lay-out is sterk vereenvoudigd. Zo biedt CSS veel meer ontwerpmogelijkheden. Daardoor ben je niet meer uren kwijt aan het positioneren van elementen of het afronden van hoekjes.

Gevolg is wel dat er nu veel tijd gaat zitten in andere zaken, zoals koppelingen en motions. En daar heb je als programmerende designer misschien weer net géén verstand van…
Ondanks de nadelen geloven wij sterk in coding skills voor developers. Hoe beperkt ook.

Heb je nooit geleerd te frontenden? Dan bedenk je misschien de wildste designs, die technisch onuitvoerbaar of peperduur zijn.

Door verkeerde prioriteiten te stellen maak je bovendien niemand blij. De baas niet, omdat je kostbare werktijd en budget verspilt. De opdrachtgever niet, omdat het product tegenvalt. En de eindgebruiker niet, omdat hij de gebrekkige functionaliteit negeert.

💡 Onthoud dit

“Do the right thing, and do the thing right,” is een krachtige uitspraak die we van harte onderstrepen. Waar voeg jij als ontwerper de meeste waarde toe? Steek daar de meeste tijd in.

Visuele programmeertools maken ontwerpen consistenter

Je kunt websites en apps volledig programmeren. Je kunt ook visuele tools gebruiken, zoals Webflow. Maar leer je daar sneller code van? Ons antwoord luidt volmondig ja.

Met een visuele tool als Webflow ontwerp, bouw en lanceer je eenvoudig sites en apps. Je maakt het design via een grafische interface en zet het ontwerp in een paar klikken om naar code.

Het grote voordeel van Webflow is dat je als ontwerper precies ziet wat iets doet. Bij uitgevoerde handelingen zie je code-termen en zo leer je denken als een developer. Dit werkt door in je ontwerpen Systeemdenken is net zo waardevol voor ontwerpers als ontwikkelaars. Het leert je als designer consistent te zijn en welke ‘oplossingen’ je beter kunt vermijden. Bijvoorbeeld omdat ze niet praktisch zijn of te veel tijd kosten.

Met het experimenteren van no-code websites leer je verder de regels van het programmeren kennen. En, zoals ze in het Engels zeggen:
“If you want to break the rules, you have to know them first.”

Tot slot is het gewoon erg leuk om sites en apps zelf te programmeren. Het gevoel dat je iets moois maakt dat ook echt werkt is heerlijk. En met low-code en no-code tools kan het al in een paar uur.

👉 Beluister ook Pillowtalk #13: De Toekomst van Low Code Platforms

💡 Onthoud dit

Door te spelen met API's en programmeertalen word je niet direct een betere ontwerper. Het traint wel je doorzettingsvermogen en andere skills, en daar heb je elke dag profijt van.

Conclusie

Als ontwerper heb je steeds minder programmeerkennis nodig. Maar laat dit geen excuus zijn om het compleet te negeren. Met kennis van code maak je effectievere ontwerpen, sluit je beter aan bij developers en stel je gerichter prioriteiten.

Basiskennis van code is bovendien leuk. En er zijn genoeg low- en no-code tools die je snel op weg helpen.

Het allerbelangrijkste is echter dat je je als ontwerper blijft interesseren in het werk van programmeurs, en andersom. Want alleen samen kom je tot de mooiste resultaten.

Wat vind jij, moeten ontwerpers stoppen met programmeren?

Het is duidelijk, bij Pixelpillow zijn we dol op programmerende designers. Maar misschien denk jij er wel compleets anders over? Laat het ons weten en reageer.

Meer weten...
No items found.
Ook interessant
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
😱
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.