A/B Test

Met een A/B Test kun je verschillende versies van een ontwerp vergelijken en bepalen welke versie de beste prestaties levert. A/B testing is een goede methode voor het nemen van datagestuurde beslissingen en het optimaliseren van de gebruikerservaring.

A/B test UX Optimalisatie Pixelpillow

Maar eerst: wat is een A/B Test?

Een A/B test, ook wel split testing genoemd, is een onderzoeksmethode waarbij twee varianten van een webpagina of interface (versie A en versie B) worden vergeleken om te zien welke beter presteert. Gebruikers worden willekeurig toegewezen aan Ă©Ă©n van de twee versies en hun interacties met de interface worden gemeten en geanalyseerd.

De versie die de beste resultaten oplevert, bijvoorbeeld hogere conversieratio’s of betere gebruikersbetrokkenheid, wordt als de voorkeur gekozen. A/B testing kan helpen om objectief te bepalen welke ontwerp het meest effectief is.

Wanneer gebruik je een A/B Test?

Een A/B Test wordt gebruikt om de reacties op verschillende ontwerpen te testen en te kunnen optimaliseren op basis van het gedrag van gebruikers.

Specifiek kunnen A/B tests worden ingezet voor:

UX-problemen waarbij een A/B Test kan helpen

Een aantal veelvoorkomende problemen waar een A/B Test kan bijdragen aan de oplossing:

01.

Het huidige ontwerp leidt niet tot voldoende conversies (bijv. aankopen, aanmelding, enz)

Test verschillende ontwerpen van call-to-action knoppen, landingspagina's of productpagina’s om te zien welke variant de meeste conversies genereert.
02.

Gebruikers besteden weinig tijd op de pagina

Met een A/B Test kunnen we varianten van content, lay-out, koppen of afbeeldingen testen om te zien welke versie de betrokkenheid verhoogt.
03.

Hoge bounce rate: gebruikers verlaten de website snel na aankomst

Test verschillende versies van de homepage of andere pagina’s om te zien welke versie gebruikers langer vasthoudt en leidt tot meer interactie.
04.

Veel gebruikers haken af bij het invullen van formulieren

Test verschillende ontwerpen en structuren van formulieren, zoals minder velden, progressieve profilering of ander taalgebruik, om te zien welke versie het invulpercentage verhoogt.
05.

Gebruikers klikken niet op belangrijke links of knoppen

Test verschillende stijlen, kleuren en plaatsingen van knoppen en links om te zien welke versie de meeste klikken genereert.

Voorbeeld van een A/B Test

Stel dat je merkt dat jouw e-commerce website een lage conversieratio heeft op de productpagina's. We besluiten een A/B test uit te voeren om te bepalen welk ontwerp van de productpagina het beste presteert.

We testen twee verschillende versies van de pagina: versie A met de traditionele lay-out en versie B met een vernieuwde lay-out die meer nadruk legt op productafbeeldingen en klantbeoordelingen. De gebruikers worden willekeurig toegewezen aan Ă©Ă©n van de twee versies.

Na de testperiode analyseren we de data en ontdekken we dat versie B een aanzienlijk hogere conversieratio heeft. Op basis van deze resultaten kunnen jullie besluiten om versie B als standaard lay-out te implementeren en verder te optimaliseren.

Conclusie

A/B testing is een UX-onderzoeksmethode die helpt om op een datagestuurde manier beslissingen te nemen om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren. Door verschillende versies van een ontwerp te testen en te vergelijken, krijgen we duidelijke inzichten over welke keuzes het beste werken.

Deze methode helpt bij het oplossen van UX-problemen zoals lage conversieratio’s, lage betrokkenheid van de gebruikers, hoge bounce rates, formulieruitval en onvoldoende klikfrequenties. A/B testen is Ă©Ă©n van de methodes uit de UX Mix van de UX Optimalisatie.

Weten hoe A/B Testen jouw UX verbetert?
Wil je je website gebruiksvriendelijker maken en je conversie verhogen? Start dan morgen met A/B Testen. Bij Pixelpillow helpen we je de gebruikerservaring te verbeteren waardoor je betere resultaten boekt. Benieuwd hoe A/B Testen jouw product naar het volgende niveau kan brengen? Neem snel contact op.
Ja, meer weten over A/B Testen
Milan van Bruggen
Partner / UX-expert
Ook interessant
Vraag?
Neem contact op
* verplichte velden
👍
Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
đŸ˜±
Oeps. Het lijkt erop dat bovenstaande velden niet helemaal goed zijn ingevuld. Zou je het nog eens willen controleren en opnieuw willen proberen? Kom je er niet uit? Bel dan 038 750 3491.