Waarom iedereen aan de AI gaat in 2023

In 2023 zal AI niet langer een ver-van-mijn-bed-show zijn, voorbehouden aan de tech-savvy - het wordt een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Van slimme huizen tot geautomatiseerde klantenservicemedewerkers, AI transformeert nu al hoe we werken en spelen, en in 2023 zal deze impact alleen maar groter worden. We  weten misschien niet precies wat de toekomst van AI inhoudt, maar één ding is zeker: in 2023 gaat AI mainstream.

Wat is AI nou precies?

Simpel gezegd is AI het vermogen van computers om te leren en informatie te verwerken om taken uit te voeren die anders te ingewikkeld zouden zijn voor mensen. Dit kan alles omvatten van het herkennen van gezichten tot het spelen van een potje schaak. AI wordt steeds geavanceerder en krachtiger, waardoor machines complexere taken kunnen uitvoeren dan ooit tevoren.

Wat zal dit betekenen voor het dagelijks leven in 2023?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Slimme huizen met AI zouden ons in staat kunnen stellen om temperatuur, verlichting en beveiligingssystemen te regelen met een paar simpele stemcommando's. Autonome voertuigen zullen de 'default' worden, waardoor er geen menselijke chauffeurs meer nodig zijn. Klantenservice? Voortaan wordt je vraag in eerste instantie beantwoord door een AI-bot, die je inhoudelijk misschien wel betere helpt dan een persoon.

Wat merk je nu al van AI?

De kracht van AI is al terug te zien in veel aspecten van ons leven, alleen weet je dat misschien nog niet. Gezichtsherkenningstechnologie kan personen identificeren aan de hand van hun uiterlijk en spraakherkenningstechnologie kan woorden nauwkeurig transcriberen. AI drijft ook aanbevelingstools als Spotify aan, zodat gebruikers nieuwe muziek kunnen vinden die bij hun smaak past. Zelfs het algoritme van de zoekmachine van Google gebruikt AI om de meest relevante resultaten van miljarden webpagina's in fracties van een seconde.

De ontwikkeling gaat sneller dan je denkt

Elke keer als er een baanbrekende ontwikkeling plaatsvindt lijkt het wel weer sneller te gaan dan de vorige keer. De industriële revolutie duurde honderden jaren om zich te ontvouwen, en de digitale revolutie duurde tientallen jaren. Maar AI gaat veel sneller: bijna elke dag worden er nieuwe ontwikkelingen aangekondigd. Hoewel AI al langer bestaat, zijn de ontwikkelde tools die AI gebruiken afgelopen jaar explodeert.

Welke soorten AI zijn er al?

De belangrijkste ontwikkelingen die wij zien zijn de toepassing van AI voor het genereren van visuals en tekst.

Voor beeld kan je nu al de volgende tools gebruiken:

Voor tekst kun je de volgende tools al gebruiken:

Hoe verandert het vak van digital design door AI?

Voor elk digitaal ontwerpproject kan AI je helpen om sneller dan ooit nauwkeurigere visuals te maken. Het kan alternatieve ontwerpen genereren waaruit je kunt kiezen, zodat je snel kunt itereren en brainstormen. AI kan zelfs fouten in je creatieve werk opsporen en verbeteringen voorstellen die anders onopgemerkt zouden blijven.

AI verandert ook de manier waarop creatieven samenwerken . AI kan helpen om teams op afstand bij elkaar te brengen, zodat samenwerking, feedback en iteratie in real time mogelijk zijn. Het kan zelfs voorstellen genereren voor creatieve opdrachten en on the fly nieuwe ontwerpconcepten voorstellen.

Wat verandert er voor developers door AI?

AI verandert ook de manier waarop ontwikkelaars werken. AI kan alledaagse taken zoals bugfixes automatiseren, zodat ontwikkelaars zich kunnen richten op complexer werk. Het kan ook grote hoeveelheden gegevens snel en nauwkeurig verwerken, waardoor ontwikkelaars nauwkeurige modellen kunnen maken met minder fouten.

Vooruitkijken naar 2023

In 2023 zal AI krachtiger en toegankelijker worden dan ooit tevoren. We zullen meer slimme huizen blijven zien met AI, autonome voertuigen en AI-gestuurde klantenservice. AI zal de manier waarop we samenwerken en creëren veranderen, waardoor alledaagse taken uit handen worden genomen en we innovatiever met onze tijd kunnen omgaan. Uiteindelijk zal AI het leven op vele manieren gemakkelijker maken, waardoor we ons kunnen richten op hoogwaardige activiteiten die ons helpen onze doelen te bereiken.

Veel mensen zien AI als bedreiging, maar je kunt het ook zien als  een geweldig hulpmiddel dat ons in staat zal stellen meer te doen in minder tijd. Met AI kunnen we ons richten op creatieve en innovatieve probleemoplossende taken, waardoor we een betere toekomst voor iedereen kunnen creëren.

De kracht van AI zal de komende jaren alleen maar toenemen, dus het is belangrijk om je vertrouwd te maken met deze technologie nu. AI is hier om te blijven, en hoe meer je het begrijpt, hoe beter je voorbereid zult zijn op de toekomst.

Viel je iets op tijdens het lezen van dit artikel? Geheel in lijn met het onderwerp is dit artikel namelijk geschreven met behulp van AI. Ook de afbeeldingen in dit artikel zijn computer-gegenereerd. De gebruikte tools zijn Jasper AI en Midjourney. Zelfs het LinkedIn-bericht dat ik schreef om dit blog aan te kondigen is geschreven met behulp van AI.